Γιατί κολλάνε όλοι στα games; Τι είναι αυτό που κάνει πολύ κόσμο να ξοδεύει ώρες ατελείωτες σε κάτι που δεν είναι καν πραγματικό; Και δεν εννοούμε μόνο τα μεγάλα παιχνίδια στρατηγικής αλλά και τα πιο «απλά», όπως αυτά που έχουν οι περισσότεροι στο κινητό για να περνάει η ώρα και καταλήγουν να κλείνουν τέσσερις ώρες προσπαθώντας να περάσουν μία γαμ*****νη πίστα.

Ξαναγυρνάμε, όμως, στην ερώτηση: Γιατί κολλάνε όλοι στα games;

Πρώτον: Δε χρειάζεται να σκέφτεσαι τίποτα απολύτως από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εκεί είσαι μόνο εσύ, ίσως και το avatar σου. Σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει ενοίκιο, ΔΕΗ και ο μπουνταλάς συνάδελφος που σου τα πρήζει στη δουλειά. Υπάρχει μόνο ένας στόχος, κι αυτό σε κάνει να ξεχνιέσαι από τους άλλους ογδόντα που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις μόλις πατήσεις off.

Δεύτερον: Παθιάζεσαι. Υπάρχει αγωνία κι αδρεναλίνη. Στο κάθε παιχνίδι με τον δικό του τρόπο. Βλέπεις τον εαυτό σου να εξελίσσεται σε αυτό, κι όταν γίνεσαι καλός, είναι πολύ ωραίο διότι νιώθεις περήφανος για κάτι που έχεις καταφέρει μόνος σου. Βλέπεις να αναπτύσσονται ικανότητες και δεξιότητές σου και ο τρόπος σκέψης να προσαρμόζεται στις ανάλογες περιστάσεις. Από ένα σημείο και μετά, αυτό γίνεται ασυναίσθητα.

Τρίτον: Έχεις όσες ευκαιρίες θες. Σε αντίθεση με την πραγματική ζωή, όπου σχεδόν η κάθε σου απόφαση έχει κάποιο αντίκτυπο είτε σε σένα είτε στους γύρω σου, στα παιχνίδια δεν ισχύει αυτό. Υπάρχει ένα μαγικό κουμπάκι που, ακόμα και αν πεθάνεις, σου επιτρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή. Αυτοί που παίζουν ξέρουν πως αυτό κάποιες φορές σε κάνει έξω φρενών, και εκείνη τη στιγμή κινδυνεύει ό,τι κρατάς στο χέρι σου και ό,τι γενικά υπάρχει σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων. Αλλά και πάλι, είναι μία επιλογή που στον έξω κόσμο δεν την είχες. Γι’ αυτό απλά πάρε μία βαθιά ανάσα, πάνε και για ένα κατούρημα που τα κρατάς τρεις ώρες, και συνέχισε πιο σοφός αυτή τη φορά.

Τέταρτον: Είσαι στην άνεση του σπιτιού σου. Μπορείς να βρίσκεσαι είτε στο κρεβάτι σου είτε στον καναπέ σου είτε στην αναπαυτική καρέκλα του υπολογιστή σου. Δε χρειάζεται να βγάλεις τα άνετα και ζεστά σου ρούχα για να βγεις έξω. Μπορείς να επιλέξεις εσύ ποιον και αν θα έχεις παρέα.

Πέμπτον: Μπορεί να είναι ένα οικονομικό χόμπι. Δε μιλάμε για τους hardcore gamers που χρειάζονται μια περιουσία σε εξοπλισμό, αλλά γι’ αυτούς που θα παίξουν στο κινητό ή στην κονσόλα τους για να περάσει η ώρα. Ναι μεν θα θες να αγοράσεις το καινούργιο PS, αλλά το κάθε game θα σε απασχολήσει αρκετό καιρό και μπορείς να ανατρέξεις σε αυτό ξανά, οπότε να σε απασχολήσει ακόμα και χρόνια. Αν είναι για κινητό, τότε ακόμα καλύτερα, γιατί υπάρχουν πολλές αξιόλογες εφαρμογές που είναι δωρεάν.

Έκτο: Χάνεται η αίσθηση του χρόνου. Αυτό μπορεί κάποιος να το βάλει και ως θετικό και ως αρνητικό. Όμως, με τη σωστή διαχείριση, η ώρα περνάει γρήγορα και ευχάριστα. Επιπλέον, μπορείς να κλείσεις αρκετές ώρες απασχολημένος χωρίς ιδιαίτερη σωματική κούραση. Εντάξει, θα είσαι κάπως πιασμένος, αν το παρακάνεις ίσως και με λίγο πονοκέφαλο, ίσως και λίγη θολή όραση… anyway, καταλάβατε τι θέλω να πω…

Έβδομον: Υπάρχει ένας φανταστικός κόσμος, τον οποίο παλιά μπορούσες μόνο να διαβάσεις στα μυθιστορήματα ή να τον δεις σε ταινίες. Ενώ τώρα, σου δίνεται η ευκαιρία να γίνεις μέρος του, έστω και εικονικά. Μπορείς να γίνεις ιππότης και να σκοτώνεις μυθικά τέρατα, να λύνεις μυστήρια και γρίφους ή να ζήσεις μία καταδίωξη στους δρόμους της Αμερικής.

Όγδοον: Είναι μια δραστηριότητα που μπορείς να την κάνεις μόνος σου. Δε χρειάζεται να παρακαλάς κανέναν να σε συνοδεύσει οπουδήποτε ή να ψάχνεις ομάδα με κοινά ενδιαφέροντα. Μπορείς απλά να επιλέξεις τι θες να σε απασχολήσει αυτό το διάστημα και απλά πατάς το play.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ειδυλλιακά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους κινδύνους που παραμονεύουν γύρω. Η αποξένωση και ο εθισμός είναι συχνό φαινόμενο. Η εικονική διασκέδαση είναι υπέροχη, όμως, όπως τα πάντα στη ζωή, με μέτρο. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως ο έξω κόσμος είναι εκεί, με τα καλά του και με τα κακά του, και σας περιμένει να τον εξερευνήσετε μαζί με τους αληθινούς ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς. Αν νιώθετε πως χάνετε τον έλεγχο ή τον εαυτό σας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Καλή διασκέδαση και ΜΗΝ ΚΑΙΓΕΣΤΕ!

Συντάκτης: Βαλάντου Σαρρή