Η ειλικρίνεια είναι το παν, λένε. Και ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις, σου λύνει τα χέρια, σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και στην τελική, βγαίνεις κερδισμένος. Υπάρχει όμως μία συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή του χωρισμού, που είναι σχεδόν αδύνατον να μην πεις έστω κι ένα μικρό ψεματάκι. Πάμε να δούμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που δεν είσαι 100% ντόμπρος κατά τον χωρισμό.

 

1. Από συμπόνοια

Είσαι αποφασισμένος ότι θες να χωρίσεις. Έχεις εντοπίσει ένα, πέντε ή δεκαπέντε στοιχεία του άλλου που δε λειτουργούν. Δε θέλεις όμως να τα αραδιάσεις έτσι χύμα και χρησιμοποιείς τη μέθοδο «φταίω εγώ». Εννοείται πως όταν λες «Δεν είμαι σε φάση για πολλά πολλά», ο άλλος καταλαβαίνει ότι μάλλον τα συναισθήματά του ήταν παραπάνω από αυτό που εσύ αντέχεις, αλλά τουλάχιστον εσύ το ρίχνεις πάνω σου και κυλάει πιο ομαλά από το στόμα σου στα αυτιά του.

 

2. Από αγάπη

Όταν είσαι σε μια σχέση που έχει χτιστεί με πρώτη ύλη την αγάπη, εννοείται πως η ειλικρίνεια είναι σημαντική, αλλά κατά τον χωρισμό δε θέλεις ο άλλος να νομίζει πως η αγάπη σου ήταν ψεύτικη επειδή είπες δύο σκληρές κουβέντες που μπορεί να τον πλήγωσαν. Γι’ αυτό και βάζεις μερικές σάλτσες μόνο και μόνο για να του αποδείξεις ότι η αγάπη υπάρχει κι ότι άλλοι λόγοι συντέλεσαν στο τέλος του χωρισμού.

 

3. Από ευγένεια

Εδώ πάμε στην περίπτωση που δε σε πολυενδιαφέρει το πρόσωπο και θες να πεις κάτι γρήγορο κι εύκολο για να βγεις από τη δύσκολη και σίγουρα άβολη θέση, όμως δε θέλεις ταυτόχρονα να γίνεις και πολύ ενοχλητικός ή δυσάρεστος- γιατί ποιος θέλει να είναι ο κακός της ιστορίας; Ένα μικρό ψέμα είναι αυτό που επιλέγεις για να ξεφύγεις όσο πιο αθόρυβα μπορείς από μια τέτοια σχέση.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

4. Από εγωισμό

Στον αντίποδα, όταν είσαι άκρως ερωτευμένος αλλά παρ’ όλ’ αυτά λήγει η σχέση για τους λόγους που αποφάσισες, δεν αφήνεσαι στην απόλυτη αλήθεια, παρά προσπαθείς να δείξεις πόσο εντάξει είσαι με αυτήν την απόφαση, πόσο ανεπηρέαστο θα σε αφήσει ή πώς μπορείς πολύ εύκολα να προχωρήσεις μπροστά. Ασχέτως που σε μισή ώρα θα κλαις στο κρεβάτι σου κοιτάζοντας παλιά μηνύματα.

 

5. Από ντροπή

Ε ναι, υπάρχουν και άνθρωποι που νιώθουν ανασφάλεια να πουν αυτό που αισθάνονται, όπως το αισθάνονται, ακόμα κι αν είναι απαραίτητο και θα τους ελευθερώσει. Κι έτσι, από ντροπή, ξεπετάγονται μερικά ψεματάκια κατά τον χωρισμό. Πώς να πεις στον άλλον μέσα στην μάπα του ότι θέλεις το κολλητάρι του; Λες απλώς ό,τι σου κατέβει και την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια μακριά από το δράμα.

 

6. Από επιθυμία να ζήσεις το δράμα

Εφηβική στάση, όμως με τόσες ταινίες και βιβλία που περιγράφουν ακραίες καταστάσεις, έρωτες και χωρισμούς με φοβερές επανασυνδέσεις, θέλεις κι εσύ να ζήσεις ένα τέτοιο δράμα. Γι’ αυτό και καταφεύγεις στην εύκολη λύση, να δημιουργήσεις μια ψευδή κατάσταση μπας και μπορέσεις να εκτονωθείς και να το παίξεις drama queen- ή king.

 

7. Από απαξίωση

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το άλλο άτομο σου περνάει τόσο αδιάφορο που δε θέλεις να μπεις καν στον κόπο να εξηγήσεις τι σε προβληματίζει και γιατί ψάχνεις την έξοδο από τη σχέση. Λες λοιπόν ό,τι σου έρθει πρώτο στο μυαλό και νιώθεις ότι η κατάσταση λύθηκε τσακ μπαμ, χωρίς να πληγώσεις τον άλλον, χωρίς να υπεραναλύσετε πράγματα που απλώς δε σε αγγίζουν και χωρίς να κουραστείς ψυχικά.

 

8. Από φόβο

Είναι ένας λόγος που θα έκανε καλύτερη την ανθρωπότητα αν δεν υπήρχε η ανάγκη να υπάρχει. Δυστυχώς πολλές ιστορίες επιβεβαιώνουν τραγικά το αντίθετο. Ελπίζουμε να μη σου έχει τύχει αλλά υπάρχει κι αυτή η περίπτωση. Να χωρίσεις με ψεύτικη πρόφαση επειδή φοβάσαι, είτε ότι ο άλλος θα φωνάξει πολύ, θα κάνει κακό σε εσένα ή και στον εαυτό σου, ότι θα βάλει Πέμπτη μεθυσμένος στην Εθνική κι ούτω καθεξής. Εκεί το ψέμα σου μπορεί να σώσει εσένα ή και κάποιον άλλο.

 

9. Από πικρία

Έκανε κάτι και νιώθεις πως αδικήθηκες. Σε έριξε. Πληγώθηκες, έκλαψες, στεναχωρήθηκες, πέρασες τα σαράντα κύματα. Και ήρθε η ώρα να σερβίρεις το πιο κρύο πιάτο. Έτσι, επιλέγεις να πεις συνειδητά ένα ψέμα που μπορεί να ενοχλήσει την άλλη πλευρά, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το «εγώ» σου.

 

10. Από συνήθεια

Αν είσαι από τους ανθρώπους που μπλέκουν από τη μία σχέση στην άλλη, αλλά ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι και γι’ αυτό ακριβώς αλλάζουν τους ανθρώπους χωρίς να εμπλέκονται συναισθηματικά, μάλλον έχεις βρει το slogan που χρησιμοποιείς φεύγοντας από μια σχέση. Κι απλώς το αναπαράγεις.

 

Όπως και να έχει, είναι πολύ δύσκολο πράγμα να είσαι πάντοτε απόλυτα ειλικρινής. Παρ’ όλ’ αυτά, τα ψέματα είναι καλοπροαίρετα όταν δε σκέφτεσαι τόσο τον εαυτό σου, όσο το τι θα έχουν ως αντίκτυπο στην απέναντι πλευρά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείς σε αυτή τη θέση απλώς αναλογίσου: Θα βοηθήσω έτσι τον άλλον ή θα τον πάω δύο βήματα πίσω; Και βάσει απάντησης, δράσε ανάλογα.

 

Συντάκτης: Ίλυα Τρανούδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου