Article of the day: Η Αναστασία Ιλαρίδου μιλάει για το #metoo και τη Μέδουσα που έγινε σύμβολό του. Δες εδώ γιατί. 

kat923847203

Φιλία, μια απλή μικρή λέξη που κρύβει πίσω της μια «τεράστια» σημασία η οποία αποτελεί αναγκαίο προνόμιο ώστε να επιβιώσεις και να ζήσεις ξένοιαστα. Αν δεν είχα τους φίλους μου στον τούτον μάταιο κόσμο θα είχα αποτρελαθεί, λένε πολλοί και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

Οι φίλοι είναι εκείνοι που όταν πέσεις θα βρουν τον τρόπο να σε σηκώσουν και να σε βοηθήσουν να γίνεις ακόμη πιο δυνατός από ό,τι ήσουν. Σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και σε βοηθάνε να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.

Μέσα από την φιλία πλάθεις τον χαρακτήρα σου και μαθαίνεις να μάχεσαι για ό,τι ποθείς. Είναι πάντα εκεί στα δύσκολα, θα τρέξουν να έρθουν σπίτι σου με αλκοόλ και φαγητό ώστε να κλάψετε μαζί και έπειτα να σε κάνουν να αισθανθείς όμορφα και ζεστά. Γεμίζουν το σπίτι σου και αμέσως αισθάνεσαι τη ζεστασιά αυτή.

Όταν είναι σπίτι σου, στο σαλόνι σου, αυτομάτως μαζί τους το σπίτι χαμογελά και αυτό το νιώθεις στο πετσί σου. Γεμίζουν τον χώρο με ασφάλεια και αγάπη. Σαν τους έχεις δίπλα σου, ξαφνικά δε φοβάσαι και ό,τι σε έπνιγε από τη ρουτίνα της ημέρας σου ξαφνικά απομονώνεται και το μόνο συναίσθημα που σε κατακλύζει είναι χαρά και ξεγνοιασιά. Ένα αεράκι ηρεμίας και οικειότητας σε διαπερνά.

Το σαλόνι είναι η καρδιά του σπιτιού και οι φίλοι είναι ο λόγος που την κάνει να συνεχίζει να χτυπά. Είναι ο λόγος που δεν έχει μαραθεί και συνεχίζει να μυρίζει τα αρώματα της ευτυχίας.

Στην καρδιά σου δε χωρά κανείς άλλος πέραν από ανθρώπους που σε αγαπάνε και τους αγαπάς. Γι’ αυτό και στο σαλόνι σου ανήκουν μόνο αυτοί. Εκείνοι που σε κάνουν να νιώθεις οικεία και να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου γιατί σε έχουν πια αποδεχτεί και δε σε ανέχονται. Γιατί αγάπη είναι να δέχεσαι και να εξελίσεσαι μέσα από αυτήν όχι να ανέχεσαι.

Οι άνθρωποί σου αυτοί είναι που σε βοηθάνε να αντεπεξέλθεις στην καθημερινότητά σου. Να εξελιχθείς και να κοινωνικοποιηθείς. Θα βγείτε, θα γνωρίσετε κόσμο, θα χάσετε ανθρώπους όμως στο τέλος της ημέρας εκείνοι που αξίζουν θα βρίσκονται στο σαλόνι σου.

Κάποιοι κοιμισμένοι, άλλοι μεθυσμένοι, πληγωμένοι. Όλοι αυτοί όμως είναι που γεμίζουν το σπίτι σου και δίνουν μια νότα ευτυχίας. Είναι ο λόγος που πέφτεις για ύπνο με ένα χαμόγελο γιατί ξέρεις πως και αύριο θα είναι εκεί να ξεπεράσετε μαζί όποιο εμπόδιο βρεθεί μπροστά σας.

Δεν υπάρχει πιο όμορφη εικόνα από μια παρέα φίλων να συζητάνε και να πίνουν μαζί. Έχει αποδειχθεί άλλωστε πως απλά και ο καφές με έναν φίλο σου την κατάθλιψη την κάνει πέρα. Ίσως αν επιλέγαμε πιο σωστά τα άτομα που θέλουμε να έχουμε δίπλα μας να μην υπήρχε τόση πίκρα γύρω μας.

Ο φίλος λειτουργεί σαν φάρμακο έναντι στον πόνο. Βοηθά να δεις μια βροχερή μέρα όμορφη και να μη φοβηθείς να βραχείς. Σε βοηθά με λίγα λόγια όταν εσύ δεν έχεις τη δύναμη να δεις την ομορφιά που καραδοκεί, να την παρατηρήσεις, να τη θαυμάσεις και να ζεστάνεις το μέσα σου. Σε παραπέμπει να διώξεις την αρνητικότητα και να δεις τη θετική πλευρά μια κατάστασης, πως αν ρισκάρεις δε θα βγεις χαμένος και ας μην το καταφέρεις. Θα είσαι όμως ένα βήμα πιο κοντά στο να πετύχεις.

Σου δίνει τη βοήθεια με τον τρόπο που εσύ χρειάζεσαι. Έχει δημιουργηθεί μεταξύ σας ένας ειδικός δεσμός και τρόπος επικοινωνίας που με μόνο μια λέξη, σε κάνει να κουνήσεις βουνά και θάλασσες και να πετύχεις ό,τι ποθείς και εκείνος θα είναι εκεί, σε κάθε σου βήμα να σε προστατεύει.

Τι θα ήμασταν χωρίς φίλους; Κενοί άνθρωποι, χαμένοι μέσα σε στερεότυπα και ρατσισμό. Πνιγμένοι. Πονεμένοι. Θλιμμένοι. Όμως ευτυχώς υπάρχουν στη ζωή μας και σωθήκαμε. Γι’ αυτό υπάρχουν, για να σου πιάνουν το χέρι όταν εσύ αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να κουνήσεις κανένα άκρο και σε κατακλύει ο φόβος και το άγχος.

Οι φίλοι σου προσφέρουν ευτυχία και μια όρεξη για να ζήσεις και να μην τα παρατήσεις. Το σαλόνι μου πριν τους βρω και τους καλωσορίσω ήταν άδειο, μισό και σκοτεινό. Σαν μπήκαν στη ζωή μου όλα φώτισαν και μπήκαν σε μια τάξη. Η ζωή είχε νόημα και το σαλόνι μου έσφιζε από ζωντάνια και γέλια, το ίδιο και εγώ. Όσο πιο πολύ χαρά υπήρχε σε αυτό τόσο πιο χαρούμενος άνθρωπος ήμουν και εγώ.

Οι φίλοι, οι καλοί φίλοι. Αυτοί είναι ο καταλύτης για το πόσο όμορφη θα είναι η μέρα σου. Όποιος και αν σε πονέσει, ο φίλος με μια λέξη και ένα χάδι σου παίρνει τον πόνο και στο γιάνει και πονά μαζί σου.

Η λέξη φιλία είναι μικρή μα πολύ ιερή και με τεράστια σημασία. Είναι ένα φυλαχτό που σαν το βρεις γαντζώσου πάνω του και κράτα το σφυχτά με νύχια και με δόντια. Πάλεψε για αυτήν, προστάτευσέ την, γιατί όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο τη χρειάζεσαι. Πάντα είναι δίπλα σου και ας σας χωρίζουν ήπειροι ολόκληροι.

Γι’ αυτό φρόντισε να έχεις δίπλα σου αληθινούς φίλους και να τους έχεις όσο περισσότερο μπορείς κοντά σου, στο σαλόνι σου για να γεμίζεις τις μπαταριές της ευτυχίας και της ξεγνοιασιάς. Σαλόνια χωρίς φίλους, σαλόνια θλιμμένα. Εσύ είσαι το σαλόνι και οι φίλοι εκείνοι που δίνουν νόημα στον χώρο αυτόν. Τον γεμίζουν με όμορφα αρώματα, γέλια, τραγούδια. Εκπέμπουν αγάπη και φροντίδα.

Συντάκτης: Ασημίνα Καποράλη
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή