Άνθρωποι με τόσο δυνατές προσωπικότητες, με ένα πείσμα να κυριαρχεί σε κάθε τους βήμα, με μια αποφασιστικότητα να γίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς πρέπει να γίνουν, μπορούν να θεωρηθούν ηγετικές μορφές και να παίξουν σημαίνοντα ρόλο στους κύκλους που θα επιλέξουν να βρίσκονται. Αρχικά, ένας άνθρωπος για να έχει τόσο μεγάλη δύναμη μέσα του που να μπορεί να ρέει και προς στους άλλους και τίποτα να μην τον πτοεί είναι σίγουρα κάποιος που είτε έχει εξαιρετικά βαθιά γνώση του εαυτού του, είτε εξαιρετικά μικρή. Μπορεί να έχει περάσει παρά πολλά πράγματα στη ζωή του, είτε αυτά είναι αρνητικά είτε θετικά, τα οποία τον έχουν κάνει αυτό που είναι σήμερα, δίνοντάς του αυτογνωσία ή παραμορφωτικά γυαλιά. Σίγουρα όμως δεν ξύπνησε από τη μια στιγμή στην άλλη και ξαφνικά έγινε δυνατός, ισχυρογνώμων κι αποφασιστικός.

Τα άτομα που έχουν αυτό τον χαρακτήρα, απολαμβάνουν το διάλογο, όμως τείνουν να προβάλλουν την άποψή τους με εξαιρετική ορμή και δυναμική. Έχουν την ανάγκη να μιλούν και να ακούγονται και σίγουρα ζητούν τον τελευταίο λόγο, ενώ το να μην πάρουν θέση φαντάζει εξωπραγματικό. Πολλές φορές θα τους δεις να συζητάνε με ανθρώπους που είναι λιτοί και ήπιο στο λόγο τους, ενώ αποφεύγουν όσους εστιάζουν σε ανούσια πράγματα, τους εκνευρίζουν και με το παραπάνω και καμία φορά και μπορεί να μην αντέξουν και να τους  απαντήσουν δημιουργώντας μια ένταση στην ατμόσφαιρα.

Δε φοβούνται τίποτα, ούτε να εκτεθούν, ούτε να εκφράσουν την άποψή τους, ούτε να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Ο φόβος είναι ένα κίνητρο που τους οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου τους. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αρέσουν και να ταιριάζουν με όλους κι αυτό είναι που τους κάνει μοναδικούς· λίγοι και καλοί είναι οι άνθρωποι δίπλα τους που τους νοιάζονται πραγματικά γιατί αυτοί που είναι για δήθεν και προσποιητά πράγματα είναι από χρόνια μακριά τους, από τότε που έμαθαν την πραγματική τους αξία ή από τότε που αποφάσισαν πως ποτέ δε θα την ψάξουν.

Άτομα με τόσο ισχυρό ηθικό, εσωτερική δύναμη και πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν ό, τι βρεθεί στον δρόμο τους είναι δύσκολο να τους ανταγωνιστείς. Το πιο ίσως οξύμωρο είναι να συνυπάρξουν δυο ισχυρές προσωπικότητες με τόσο ισχυρό λόγο και έκφραση σε ένα χώρο, σε μια κοινή παρέα, στον ίδιο κύκλο. Δε θα τελειώσει ποτέ η συζήτησή τους και θα είναι διαρκώς σε μια πάλη για το ποιος μιλάει πιο τεκμηριωμένα και εις βάθος. Μοιάζει με μια παρτίδα τένις ανάμεσα στους κορυφαίους, που δεν προλαβαίνεις να δεις το μπαλάκι να περνάει δεξιά κι αριστερά από το δίχτυ. Από τη μια είναι τόσο όμορφο να βλέπεις ανθρώπους που μπορούν να εκφραστούν και να πατήσουν στα πόδια τους και να πουν την γνώμη τους όμως πρέπει να βγαίνει και μια λύση, ένα συμπέρασμα από έναν διάλογο, να υπάρχει η απαραίτητη υποχώρηση που οι πολύ ισχυρές προσωπικότητες σχεδόν ποτέ δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν.

Δε θα υποχωρεί κανένας τους γιατί είναι τόσο σημαντικό για τους ίδιους να μπορούν να βρουν τα πιο ισχυρά μέσα πειθούς, τακτική που δε λειτουργεί σε άτομα που πράττουν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Εδώ εντοπίζεται κι ο λόγος που δεν μπορούν να συνυπάρξουν και συνέχεια τσακώνονται, επειδή έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης, τον ίδιο τρόπο επικοινωνίας κι όταν θα συνομιλήσουν θα επικρατεί πανικός.

Δυο και τρεις και δέκα ισχυρές προσωπικότητες σε μια παρέα, μπορεί να φτιάχνουν ένα δυναμικό κι εκρηκτικό σύνολο, που όμως του λείπει μια πιο ήπια και χαλαρή άποψη και δυναμική που είναι πάντα χρήσιμη. Είναι σαν μια τεράστια έκρηξη ενέργειας που όμως θα συμβεί φέρνοντας μαζί και τα αρνητικά της. Συχνά δεν κρατούν αυτές οι φιλίες, ή εναλλάσσονται οι ρόλοι για τον άτυπο τίτλο του αρχηγού της αγέλης, αφού τον διεκδικούν ταυτόχρονα πολλοί λύκοι. Αν όμως βρεθεί μια μέση και χρυσή τομή, τότε μιλάμε για μια γκρούπα ατόμων που άνετα κατακτούν τον κόσμο αν το πάρουν απόφαση και δε χαθούν μέσα στην ίδια τους τη ματαιοδοξία.

 

Συντάκτης: Άντζη Ευριπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου