Ζούμε σε μια εποχή που σε κάθε κρυφή γωνιά της, έχουμε θάψει σπουδαία λιθαράκια. Ένα απ’ αυτά είναι η εμπιστοσύνη στον ερωτικό μας σύντροφο. Από άποψη εγκεφαλικής διεργασίας, το να έχεις μια σχέση θεωρείται βάρος. Δεν έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Δεν ξέρεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τι θα συμβεί κι αν συμβεί οτιδήποτε μη επιθυμητό, τότε τρελαίνεσαι. Υπάρχουν προσδοκίες και φαντασία που καλπάζει- το μυαλό δουλεύει υπερωρίες χωρίς ξακούραση.

Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που ονομάζεται overthinking. Κατασκευάζουμε συνεχώς διάφορα σενάρια, κουράζουμε το μυαλό μας, με αποτέλεσμα να έλκουμε τον αρνητισμό, αλλά και να τον εκπέμπουμε. Όσο περισσότερο πιστεύουμε τα αρνητικά μας σενάρια, τόσο τα αναπαράγουμε. Κατεβάζουμε ρολά στην πρώτη στραβή, αποφασίζοντας πως δεν αξίζει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στο άτομο που έχουμε κοντά μας πια, ή δεν πρέπει να του ανοιγόμαστε εξωτερικεύοντας τα συναισθήματά μας, νομίζοντας πως θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον μας.

Ο έρωτάς σου ξεστομίζει μια κουβέντα, μοιράζεται μια εμπειρία που είχε παλαιότερα χωρίς να επεκτείνει με λεπτομέρειες, κάνει λίγο πιο καυστικό χιούμορ αφορμόμενος από μια κατάσταση που έχει συμβεί στη ζωή του ή στη δική σου ή και σε τρίτων. Μπορεί απλώς να συζητάτε ένα θέμα ενός κοινού γνωστού, διάσημου, φίλου κ.λπ. Αν οι γνώμες σας να είναι διαφορετικές ή αν υπάρξει περιπαικτική διάθεση οδηγήσαι πάραυτα σε μια ανεπιθύμητη έξαρση.

 

 

Δε σημαίνει ότι είναι αργά όμως και να το σώσεις αν δεν τα έχεις ήδη κάνει πολλαπλές φορές θάλασσα, κάνοντας τον άνθρωπό σου να αισθάνεται ότι ό,τι κι αν πει θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του. Όλα ξεκινούν από τον εαυτό μας και πρώτα θα πρέπει να τον φροντίσεις, σταματώντας τον. Ο σύντροφός μας δεν είναι κλοτσοσκούφι, ούτε σάκος του μποξ για να του φέρεσαι αναλόγως. Δεν ευθύνεται για τις ιστορίες που κατασκευάζεις ή για όσα πέρασες πριν γνωριστείτε. Μια καλή σχέση χτίζεται με θέληση κι εμπιστοσύνη που πηγάζει μέσα από τις πράξεις και των δύο πλευρών. Αν σου δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως είναι όλα καλά, σε θέλει, σέβεται ότι σε πειράζει κάτι, λύνει ήρεμα ό,τι ερωτηματικό σου δημιουργείται, έχεις όλα τα γεγονότα που χρειάζεται για να αφήσεις τις υποθέσεις στην άκρη.

Πάρε ως δεδομένο την αλήθεια που σου δίνει ο πομπός που επέλεξες εσύ και γίνε ο συναινετικός, διαλλακτικός δέκτης, όχι ο ενοχλητικός κι επικριτικός. Κανένας δε θέλει αστυνόμευση ή να νιώθει παγιδευμένος από τη σχέση του, γιατί σύντομα χάνεται η εμπιστοσύνη κι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αφύπνισης μιας κακής εμπειρίας που θα φέρει έπειτα έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη. Τον φόβο έκθεσης.

Το επόμενο κομμάτι είναι το κινητό, οι δια ζώσης συναντήσεις με φίλους και τα social media. «Γιατί δεν μου έκανε σήμερα like;», «Γιατί ακολουθεί αυτό το άτομο;», «Λες να μιλάει και να συναντιέται με άλλον ή με πρώην κρυφά;», «Μήπως τρέχει κάτι με το άτομο που μιλάει συχνά;». Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζεις έχει ήδη έναν κόσμο φτιαγμένο πριν σε γνωρίσει. Έχει ήδη κάποιους φίλους, όπως άλλωστε κι εσύ! Τα social media είναι μια αρένα που έχει ό,τι θέλεις. Το θέμα είναι η διαχείρισή της και τα δικαιώματα που δίνουμε. Αν δίνουμε. Αν ο άνθρωπός σου σε έχει εντάξει μέσα στον φιλικό και προσωπικό του κύκλο, είναι πρόθυμος να σου εξηγήσει κάποια παρεξήγηση που θα προκύψει κι είναι διαφανής, τότε δεν έχεις να φοβάσαι κάτι για να βρεις πάτημα να πιέσεις δείχνοντάς του ανεπάρκεια εμπιστοσύνης. Δε γίνεται να τα ξέρουμε όλα, ούτε να τα διαχειριζόμαστε όλα- και δε δικαιούμαστε κιόλας κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό, λοιπόν, εμπιστεύσου το ταίρι σου, άκουσε τις εξηγήσεις του, παρατήρησε τις πράξεις του και συνέχισε τη σχέση σου χωρίς να σκας χωρίς λόγο! Και να θυμάσαι πάντα πως κι εσύ έχεις προσωπική ζωή κι εντάσεις το ταίρι σου μέσα σ’ αυτή. Είναι υγιές το ζευγάρι να συναντά κι άλλες προσωπικότητες, να βγαίνει βόλτες με τους φίλους του, να έχει κοινωνική ζωή εκτός σχέσης, ως και να φλερτάρει λιγάκι. Αν παρουσιαστεί πρόβλημα, θα το λύσετε. Όποιος θέλει, λύνει και συζητά, δεν επιτίθεται με σκοπό τον έλεγχο.

Ένα ακόμα σημαντικό θεμέλιο εμπιστοσύνης είναι τα βιώματα και τα μυστικά. Όταν ανοίγουμε την καρδιά μας, θέλουμε τα χέρια που θα την ακουμπήσουν να είναι ζεστά και σταθερά, όχι κρύα και τρεμάμενα. Εκεί που θα επιλέξεις να το κάνεις, φρόντισε να αισθάνεσαι οικεία και καλά με τον εαυτό σου και το ταίρι σου. Το ίδιο θέλει κι εκείνο. Όλοι οι άνθρωποι -όσο ευαίσθητοι (λιγότερο ή περισσότερο) κι αν είμαστε- θέλουμε να αισθανόμαστε πως ο άνθρωπός μας μάς ξεκουράζει, είναι καταφύγιο κι όχι ρινκ. Αν η σχέση μάς φέρνει άγχος και στρες, κάτι δε γίνεται σωστά.

Αν σου εμπιστευτεί ο σύντροφός σου, κάποιο τραύμα, κάποιο βίωμα, μια εξέλιξη ή ένα συμβάν μιας υπόθεσης, θα πρέπει να μείνει μεταξύ σας, ειδικά αν στο ζητήσει. Δε χωράει κανένα κουτσομπολιό, καμία κατάκριση. Ο άνθρωπός μας πρέπει να είναι σαν τον εξομολόγο μας σε κάποια πράγματα. Τήρηση απορρήτου, υγιής στήριξη, μια αγκαλιά να προστατεύει κάθε μας κομμάτι! Κι αν νιώθουμε πως ό,τι νιώθουμε θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας, τότε σίγουρα είμαστε στη λάθος σχέση.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άρτεμις Τακιανού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου