gla

Η Σκωτία είναι γνωστή για τα υπέροχα και παραμυθένια της τοπία, τις λίμνες, τα βουνά και τα δάση που περικλείουν ολόκληρη τη χώρα. Όμως, πέρα από αυτή την ομορφιά, η Σκωτία είναι κι ένας τόπος βαθιάς ιστορικής σημασίας. Στην περιοχή της έχουν διατηρηθεί αρκετά μνημεία τα οποία άφησαν εποχή εξαιτίας των ιστορικών γεγονότων -ή των μύθων της- και παραμένουν μέχρι και σήμερα προσεγμένα ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα -αλλά και στα επόμενα χρόνια-, να τα επισκεφτούμε.

 

1. Νεκρόπολη της Γλασκόβης

Πρόκειται για ένα βικτοριανό νεκροταφείο το οποίο άνοιξε το 1833 και σε μόλις 18 χρόνια γέμισε. Το πιο εμφανές αξιοθέατο της νεκρόπολης είναι μια δωρική στήλη η οποία αγγίζει τα 12 μέτρα. Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα μνημεία των στρατιωτών όπου είχαν λάβει τον σταυρό της Βικτώριας και τα μνημεία των βετεράνων του Κορεάτικου πολέμου.

 

2. Καθεδρικός ναός της Γλασκόβης

Ο ναός αυτός συνδέεται προφανέστατα με την ιστορία της πόλης και έχει τοποθετηθεί στο σημείο όπου ο Άγιος Κέντιγερν, ο οποίος είναι και πολιούχος της πόλης, έχτισε την πρώτη εκκλησία. Είναι χτισμένος σε γοτθικό ρυθμό και είναι μία από τις ελάχιστες σκωτσέζικες εκκλησίες που κατάφεραν να διασωθούν ανέγγιχτες στο πέρασμα των ετών. Ο τάφος του αγίου βρίσκεται στο υπόγειο του ναού.

 

 3. Το κάστρο του Στέρλινγκ

Βρίσκεται κοντά στην πόλη Στέρλιγκ και ανήκει στα πιο σημαντικά κάστρα της Σκωτίας. Τα περισσότερα κτήρια που ανήκουν στο κάστρο χρονολογούνται περίπου στον 15ο και 16ο αιώνα. Είναι ένα από τα αρκετά χρησιμοποιημένα βασιλικά κτήρια και ως φρούρια αλλά και ως παλάτια. Σε αυτό το κάστρο έχουν στεφθεί αρκετοί βασιλείς και βασίλισσες -ανάμεσά τους και η Μαρία Στιούαρτ, γνωστή και ως Bloody Mary-, όπως επίσης εκεί γεννήθηκαν ή πέθαναν πολλοί γαλαζοαίματοι.

 

4. Το σοκάκι της Μαίρη Κινγκ

Στη μεσαιωνική πόλη του Εδιμβούργου βρίσκεται ένας λαβύρινθος δρόμων, στενών και τούνελ. Το 1645 εξαιτίας της πανούκλας ξεκίνησε αυτή η περιοχή να εγκαταλείπεται από τους κατοίκους, αφού το σοκάκι της Μαίρης Κινγκ ήταν ένα από τα πιο βρώμικα σημεία της πόλης με τους περισσότερους αρρώστους. Εξαιτίας των πολλών θανάτων, ξεκίνησαν διάφορες ιστορίες για μεταφυσικές δραστηριότητες κι όταν το σοκάκι άνοιξε μετά από 250 χρόνια -αφού έχει σφραγιστεί-, ήταν ήδη ιστορικό αξιοθέατο.

 

5. Balhousie Castle

Βρίσκεται στο Perth της Σκωτίας και χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Το κάστρο είχε παραμεληθεί τον 19ο αιώνα μέχρι που ανακατασκευάστηκε περίπου το 1862 σε σκωτσέζικο βαρωνικό στυλ. Αγοράστηκε τον Ιανουάριο του 2009 από τους Regimental Trustees of the Black Watch και έγινε αρχηγείο και μουσείο του συντάγματος όπου από το 1739 έως σήμερα παρουσιάζει την ιστορία του.

 

6. Rosslyn Chapel

Το παρεκκλήσι του 15ου αιώνα στο Midlothian έγινε παγκοσμίως γνωστό, αφού αποτέλεσε το επίκεντρο μιας θεωρίας συνωμοσίας στο βιβλίο του Dan Brown, «The Davinci Code». Kάθε χρόνο -μετά την κυκλοφορία του βιβλίου- υπολογίζεται πως το επισκέπτονται περίπου 140.000 νέοι για να δουν τα περίεργα σύμβολα στους τοίχους, να χαζέψουν την ιδιομορφία του και να αποφασίσουν αν στηρίζονται καλά οι θεωρίες συνωμοσίας του βιβλίου. Ιδρύθηκε στο χωριό Roslin, σαν μια καθολική εκκλησία από τον Γουίλιαμ Σινκλέρ.

 

7. Βασιλικό Μίλι 

Είναι μια φανταστική οδός η οποία συνδέει με απόσταση ενός μιλίου, το κάστρο του Εδιμβούργου στην κορυφή του λόφου με το Βασιλικό Παλάτι. Είναι ένα μέρος που συνδυάζει ιστορία, φρικιαστικές διηγήσεις και έρωτα. Στην πραγματικότητα η οδός χωρίζεται σε 4 μέρη και μπορεί κανείς να βρει κτήρια και μαγαζιά όλων των ειδών, ενώ τον μήνα Αύγουστο γίνονται στην περιοχή υπέροχες εκδηλώσεις. Υπάρχει ένα μωσαϊκό σε σχήμα καρδιάς στο πεζοδρόμιο κοντά στο St Giles High Kirk, κι ο μύθος αναφέρει πως όποιος περπατήσει πάνω στην καρδιά θ’ έχει κακή τύχη, ενώ όποιος την αγνοήσει δε θα βρει ποτέ την αληθινή αγάπη.

 

8. The Kelpies

Πρόκειται για ένα κέλτικο μύθο, ο οποίος αφορά σ’ υδάτινα πνεύματα τα οποία μοιάζουν με άλογα και αλλάζουν μορφή αναλόγως. Έχουν δύναμη όσο τουλάχιστον 100 άλογα και ο μύθος αναφέρει πως από τη στιγμή που μπαίνουν στο νερό, η ουρά τους δημιουργεί τον ήχο ενός κεραυνού. Βάση αυτού του μύθου, έχουν τοποθετηθεί 2 γλυπτά σε σχήμα κεφάλι αλόγου, ύψους 30 μέτρων ανάμεσα στο Falkirk και στο Grangemouth. Τα γλυπτά ολοκληρώθηκαν το 2013 και έγιναν «ανοικτά» στο κοινό το 2014.

 

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου