Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που το μυαλό ταξιδεύει -συνεχώς θα έλεγα- σε μέρη και εικόνες μακριά από την καθημερινότητα. Η στιγμή που θέλεις να πάρεις μια βαλίτσα και να πας κάπου μακριά, να δεις κάτι καινούριο, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να εξερευνήσεις έναν πολιτισμό ή μια κουλτούρα. Αν έχεις τη διάθεση και σε κρατάει πίσω η σκέψη ότι για ένα ταξίδι χρειάζεσαι αρκετά χρήματα, έχουμε να σου  προτείνουμε μερικές εναλλακτικές επιλογές που εύκολα μπορείς να ξοδέψεις λιγότερα από 50 ευρώ τη μέρα!

 

1. Πορτογαλία

Η αγαπημένη Πορτογαλία, με τα πολύχρωμα σπίτια και την έντονη ζωή της, μπορεί να γίνει το μέρος που θα ευχαριστηθείς καλό φαγητό και άφθονη κουλτούρα, με υπερβολικά χαμηλό budget. Για αρχή, υπάρχουν εστιατόρια που με μόνο 10 ευρώ μπορείς να φας ό,τι επιλέξεις και να γεμίσεις το πιάτο σου όσες φορές θες. Ορισμένα αξιοθέατα στις μεγάλες πόλεις είναι εντελώς δωρεάν, ενώ υπάρχουν ειδικές τιμές για φοιτητές και νέους. Η χώρα φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της, για τα πάρτι και τις εκδηλώσεις της, ενώ οι δρόμοι και τα μπαρ είναι πάντα γεμάτα. Μπορείς, λοιπόν, να απολαύσεις μπίρα από 50 λεπτά έως 1,50 ευρώ, που είναι και η πιο συνηθισμένη τιμή. Αντίστοιχα, ένα ποτό κοστίζει κάπου στα 3 ευρώ! Όπως καταλαβαίνεις, έχεις τη δυνατότητα και να μη χαλάσεις πολλά, και να το ρίξεις έξω.

 

2. Κροατία

Αν είσαι λάτρης των Βαλκανίων, η Κροατία θα σε εντυπωσιάσει με τις πόλεις της και τις επιλογές της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ζωή γενικά είναι προσιτή, αφού μπορείς να φας με λιγότερο από 10 ευρώ σε ένα τυπικό παραδοσιακό εστιατόριο, ενώ τα ποτά τους είναι αρκετά φθηνά, αφού μια μπίρα μπορείς να τη βρεις στα 2,5 ευρώ. Τα μαγαζιά για ψώνια έχουν αρκετά οικονομικές τιμές, ενώ ένας καφές κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ! Όσον αφορά τη διαμονή, υπάρχουν ποικίλες επιλογές, με τα hostel να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά από άποψη κόστους. Όπως και να ‘χει, είναι μια χώρα με πολλά μέρη να δεις και πολλά πράγματα να κάνεις, και σίγουρα δε χρειάζεσαι φουσκωμένο πορτοφόλι.

 

 

3. Πολωνία

Αν θέλεις να διαλέξεις κάποια από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Πολωνία πρέπει σίγουρα να είναι ανάμεσα στις επιλογές σου. Οι πόλεις της είναι αρκετά φιλικές για όσους θέλουν κάτι οικονομικό, ενώ η χώρα γενικά θεωρείται από τις φθηνότερες της Ευρώπης. Θα παρατηρήσεις την αξιόλογη αρχιτεκτονική της, ενώ μπορείς εύκολα να συνδυάσεις την επίσκεψη σε παραπάνω από μία πόλεις με φθηνά μεταφορικά. Η νυχτερινή ζωή και το φαγητό, δε θα σου κοστίσουν πάνω από 10-12 ευρώ. Η Πολωνία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και κουλτούρα που δε θα σε απογοητεύσει.

 

4. Σλοβενία

Είναι μια από τις πιο όμορφες -αν και όχι τόσο δημοφιλείς- χώρες, που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς, με τη Λιουμπλιάνα να κυριαρχεί στις επιλογές σου. Εκεί θα συναντήσεις φοιτητικές πόλεις με πολλά μπαρ κι επιλογές που θα σου μείνουν αξέχαστες. Δε θα χρειαστείς πάνω από 20 ευρώ τη μέρα, καθώς είναι αρκετά φθηνή η ζωή, ενώ όταν βρεθήκαμε εκεί εντύπωση μάς έκανε ότι η μεταφορά με ταξί ξεκινάει από 2 ευρώ. Τα ξενοδοχεία και τα hostel είναι εξαιρετικά προσιτά και η διαμονή κοστίζει έως 20 ευρώ τη βραδιά.

 

Επιλογές υπάρχουν πολλές και η λίστα αυξάνεται. Διαλέξαμε και σημειώσαμε τα πιο προσιτά μέρη, ώστε να ξεκινήσεις την περιήγησή σου και να βάλεις μπροστά το ταξίδι που τόσο θέλεις και έχεις ανάγκη. Τι περιμένεις, λοιπόν; Πάρε κάποια πράγματα, λίγα χρήματα κι έφυγες!

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.