0dd21002648988f4c76528d729452c63

Ραντεβού· αυτό το αίνιγμα. Κάποια πηγαίνουν αρκετά καλά κι έτσι οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται και δεύτερη και τρίτη φορά κι αν όλα κυλήσουν ομαλά και τα χνώτα τους ταιριάξουν, καταλήγουν να ζουν έναν έρωτα. Κάποια άλλα πάλι δεν τραβάνε καθόλου, σε σημείο που το καταλαβαίνεις από τα πρώτα λεπτά της συνύπαρξής σου με τον άνθρωπο που στέκεται απέναντί σου. Τα ραντεβού αυτά αρχίζουν και τελειώνουν σε εκείνη την μοναδική φορά, αφήνοντας μονάχα ένα ψεγάδι στη μνήμη μας ύστερα από αρκετό καιρό.

Υπάρχει όμως και μια ιδιαίτερη περίπτωση- που ίσως έχει συμβεί σε αρκετούς από εμάς- στην οποία έχουμε βγει με κάποιον, έχουμε περάσει πολύ όμορφα, όμως το ερωτικό στοιχείο δεν εξελίχθηκε. Δεν υπήρχε αυτό το κάτι που θα ανάψει τη σπίθα; Δεν ήταν αρκετή η χημεία των δυο για να πάρει σάρκα και οστά ο έρωτας, ή απλώς αυτό το καταραμένο το timing άπλωσε πάλι τα δίχτυα του; Το θέμα είναι πως παρόλο που δε βγήκατε από εκείνο το ραντεβού ως ζευγάρι, περάσατε τόσο καλά που θέλατε να το επαναλάβετε, ξεκάθαρα ως η παρέα του ενός προς τον άλλον.

Συνεχίζονται λοιπόν οι έξοδοι, περνάτε απίστευτα, νιώθετε τόσο οικεία και συζητάτε για τα πάντα, χωρίς κανένα ενδοιασμό.  Καθημερινές ύστερα από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, Σαββατοκύριακα όταν δεν έχετε κανονίσει κάτι αξιόλογο, ένα τηλέφωνο αρκεί κι αμέσως ξεκινάτε την περιπλάνησή σας στην πόλη. Κι όσο ο καιρός περνάει, δένεστε όλο και περισσότερο και νιώθετε κι οι δυο πως πράξατε πολύ σοφά που κρατήσατε αυτή την ιδιαίτερη σχέση. Μεταξύ σας την χαρακτηρίζετε φιλική, παρ’όλο που ο περίγυρός σας σχολιάζει καυστικά και ψιθυρίζει κάθε φορά που βρίσκεστε σε κοινή παρέα. Σε κάθε συγκέντρωση για χαβαλέ στο σπίτι, σε κάθε έξοδο με πολύ κόσμο τριγύρω, εσείς οι δύο είστε πάντα ο ένας δίπλα στον άλλον. Άνετοι και χαλαροί μοιάζετε να εξερευνάτε τον κόσμο. Κι όπως  σε κάθε ιστορία η ζωή δεν έχει μόνο όμορφες στιγμές, οι δύσκολες και πιο σκληρές έρχονται να σας φέρουν ακόμα πιο κοντά. Υπάρχει κάποιος που σε ακούει και δείχνει να σε καταλαβαίνει, που σε συμβουλεύει χωρίς να σου χαϊδέψει τα αυτιά, αλλά ούτε θα σταθεί  αυστηρός κριτής απέναντί σου. Όποια τρικυμία κι αν βρέθηκε στο δρόμο σου, δε μοιάζει τόσο μεγάλη, γιατί ξέρεις πως υπάρχει κάποιος που θα σε βοηθήσει να βγεις από αυτήν.

Όλα αυτά μαζί έχουν στρώσει ένα έδαφος για εσάς κι αρκεί μια στιγμή, μια μόνο μικρή στιγμή για να περάσεις από τη μια γραμμή στην άλλη. Αφήνεσαι κι ό,τι δεν προέκυψε αρκετό καιρό πριν, να που συμβαίνει τώρα. Ο άνθρωπος αυτός που μοιάζει τόσο ιδανικός για να υπάρχει στη ζωή σου, γιατί να μην υπάρχει με άλλο ρόλο; Αν έχουμε όλα όσα θελήσαμε ποτέ μπροστά στα μάτια μας, γιατί εθελοτυφλούμε κι αφήνουμε το χρόνο να περνά; Σκέψεις πολλές. Όχι ότι το θες βέβαια -κάθε άλλο-. Μέχρι που ενδίδεις κι από εκεί που το παίζατε φίλοι, τώρα έχει ανατραπεί κάθε δικλείδα ασφαλείας μεταξύ σας.

Δεν έχετε επικοινωνήσει από τότε, ίσως γιατί κανείς δεν ξέρει τι να πει ή μάλλον φοβάται να το παραδεχτεί. Ξαναγυρνάς στις σκέψεις σου και φαντάζεσαι τα σχόλια όλων των φίλων σας αν είχαν επίγνωση της κατάστασης. Νιώθεις τόσο χαμένος ανάμεσα στα συναισθήματά σου, που δεν μπορείς πια να τα αναγνωρίσεις. «Ίσως δεν έπρεπε να συμβεί, εμείς είμαστε φίλοι, επηρεάστηκα από μια αδύναμη στιγμή».

Στοπ. Εισπνοή, εκπνοή και με μυαλό καθαρό μπορείς να δεις όλα τα ενδεχόμενα και τις πιθανότητες. Πράγματι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ φιλίας και έρωτα είναι πολύ επικίνδυνη και κρύβει παγίδες. Δε σημαίνει πως με όποιον βρεθήκαμε ερωτικά πρέπει να καταλήξουμε και ζευγάρι, καθώς μπορεί όντως να επηρεαστήκαμε από μια ευαίσθητη στιγμή και τώρα να μη βλέπουμε καθαρά.  Στην περίπτωση αυτή ξεκαθαρίζετε την κατάσταση κι όλα επιστρέφουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, με επακόλουθο βέβαια την αραίωση κάποιων εξόδων για να μη βρεθείτε σε κατάσταση αμηχανίας.

Όταν όμως την επόμενη ημέρα και για όσες ακολουθήσουν στη σειρά όχι μόνο δε νιώθεις να έχεις μετανιώσει για το φιλί σας, αλλά συνεχίζεις και πατάς το replay στο μυαλό σου πλημμυρισμένος από αισθήσεις, όταν σε όλα τα σενάρια που έχεις σκεφτεί εσείς οι δυο καταλήγετε μαζί, όταν αναρωτιέσαι συνεχώς γιατί άφησες το χρόνο να περάσει και γιατί κάτι που δεν ευδοκίμησε στην αρχή να το κάνει τώρα, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως εσείς οι δυο ποτέ δεν ήσασταν φίλοι. Κάποιες φορές οι ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να περάσουν από διάφορα στάδια μέχρι να καταλήξουν στο ιδανικό για την μεταξύ τους αλληλεπίδραση, το θέμα είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και το θάρρος να παραδεχτούμε αυτό που για καιρό  μπορεί να κρύβουμε.

Συντάκτης: Χαρά Τζιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου