Ο όρος ξενοδοχείο έχει μακρά παράδοση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ξεκίνησε απ’ τα παλιά πανδοχεία που προσέφεραν στέγη και φαγητό σε ταξιδιώτες και περαστικούς κι έφτασε μέχρι τα θηριώδη κτίσματα που είναι σε θέση να προσφέρουν ότι πολυτέλεια μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Υπάρχει όμως μία κατηγορία ξενοδοχείων που κατέχει ξεχωριστή θέση στον κλάδο. Είναι τα λεγόμενα ξενοδοχεία ημιδιαμονής.

Μπορεί να είναι ακόμα ένα θέμα ταμπού στην ελληνική κοινωνία,  όλοι όμως γνωρίζουν για την ύπαρξη τους και είναι βέβαιο ότι ένα σημαντικό ποσοστό συνανθρώπων μας έχουν επισκεφτεί κάποιο απ’ αυτά έστω για μια φορά. Σίγουρα δεν αποτελεί ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης, συνήθως οι αναφορές σ’ αυτά γίνονται σε πολύ προσωπικές στιγμές ή εν είδη πλάκας, ωστόσο η ύπαρξη τους αποτελεί μια πραγματικότητα που δε γίνεται να παραβλέψουμε.

Οι επιχειρηματίες σκοπό έχουν το κέρδος, δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση αυτό. Προφανώς, κάποιος δαιμόνιος επιχειρηματίας είδε ένα κενό στην αγορά κι από τότε ο θεσμός της ημιδιαμονής κυριολεκτικά απογειώθηκε στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Ποιες κατηγορίες ανθρώπων όμως εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία;

Το μυαλό μάλλον πηγαίνει πρώτα στα παράνομα ζευγάρια, παντρεμένοι κι οι δυο που λέει και το τραγούδι ή ο ένας απ’ τους δυο,  σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ζευγάρια που δε θα επιθυμούσαν για ευνόητους λόγους να γίνει αντιληπτή η συνεύρεσή τους. Πολύ χρήσιμα όμως είναι και για τα ζευγάρια, κυρίως νεαρών σε ηλικία ατόμων που δεν έχουν το προνόμιο να διαθέτουν τον δικό τους προσωπικό χώρο, καθώς και για αυτούς που απλώς μπορεί να θέλουν να προσθέσουν μια πικάντικη νότα ή να αναζωογονήσουν τη σχέση τους και θεωρούν  το πέπλο μυστικότητας κι ανωνυμίας που συνοδεύει αυτά τα ξενοδοχεία, στοιχεία ικανά να πυροδοτήσουν ξεχασμένα πάθη.

Όποιος και να είναι  λόγος για τον οποίο κάποιος καταφεύγει σ’ ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής για να συνευρεθεί ερωτικά με κάποιον άλλο το γεγονός είναι πως πλέον ανοίγονται πλείστες όσες επιλογές μπροστά του. Έχουν παρέλθει οι εποχές που ο κλάδος θεωρούνταν κάτι το τελείως περιθωριακό κι αριθμούσε λιγοστά και δακτυλοδεικτούμενα ξενοδοχεία ενώ οι ιδιοκτήτες  έχουν φροντίσει να εκσυγχρονίσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών το οποίο  σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι σε ό,τι παρέχουν τα συμβατικά ξενοδοχεία. Με λίγα λόγια υπάρχουν δωμάτια για όλα τα γούστα.

Δωμάτια λιτά με απλή συμβατική διακόσμηση, δωμάτια πιο φολκλορ που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, θεματικά δωμάτια για πιο ιδιαίτερες προτιμήσεις, πολυτελή δωμάτια με υδρομασάζ, τζακούζι,  τύποι δωματίων για όλα τα βαλάντια που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα των ερωτικών προτιμήσεων του κοινού τους.

Η εχεμύθεια κι η διακριτικότητα είναι το πρώτο ζητούμενο σ’ αυτές τις περιπτώσεις, για ευνόητους λόγους κι όσοι εργάζονται σ’ αυτές τις επιχειρήσεις διαθέτουν το απαραίτητο τακτ, θα σεβαστούν απολύτως τους πελάτες τους και δε θα φέρουν ποτέ κάποιον σε δύσκολη θέση, ιδιαιτέρως μια γυναίκα καθώς όσο και να χαλαρώνουν τα πουριτανικά δεσμά προϊόντος του χρόνου, δεν παύει αυτό το θέμα να παραμένει ταμπού για αρκετούς εκπροσώπους του γυναικείου φύλου. Πολλά δε ξενοδοχεία παρέχουν και δεύτερη είσοδο κι έξοδο σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μυστικότητα για τους πελάτες τους.

Θα τα βρει πλέον κάποιος σε πολλές γωνιές της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας να περιμένουν τους επίδοξους εραστές των λίγων ωρών να περάσουν λίγες στιγμές κάτω απ’ τα σεντόνια τους. Στέκονται διακριτικά δίπλα σε σπίτια, δίπλα σε επιχειρήσεις με ωράριο που καλύπτει όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς δεν είναι απαραίτητο να τα επισκεφθεί κανείς μόνο το βράδυ. Σίγουρα επίσης πολλοί θα έχουν γίνει μάρτυρες τραγελαφικών περιστατικών που έχουν λάβει χώρα σ’ αυτούς τους χώρους ή τουλάχιστον θα έχουν γίνει μάρτυρες διηγήσεων από άλλους κι αυτό είναι κάτι που συνοδεύει κι ενίοτε ενισχύει τον μύθο των συγκεκριμένων ξενοδοχείων.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να παραγνωριστεί ο ρόλος τους καθώς προσφέρουν ένα ερωτικό καταφύγιο σε όσους δε θέλουν ή δεν μπορούν να καταφύγουν στη θαλπωρή του σπιτιού τους. Το παράνομο, το άγνωστο και το μυστηριώδες είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την ερωτική φύση και φαντασία που όρια πολλές φορές δε γνωρίζει. Σ’ αυτά τα δωμάτια πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μοιραστεί πάθη, ξεχωριστές ιδιωτικές στιγμές, έχουν ανταλλάξει όρκους αιώνιας ερωτικής πίστης ή απλώς βρέθηκαν για μία βραδιά και μετά χάθηκαν. Όλα ανθρώπινα και στο τέλος της ημέρας, όλα μέρος της πεζής καθημερινότητας.

 

Συντάκτης: Νίκος Δούκας