Πολλά ζευγάρια καταλήγουν να δώσουν τέλος στη σχέση τους, αν φτάσουν σε σημείο να μην εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Κι αυτό, δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη· ξεκινούν οι δεύτερες σκέψεις, έχεις ανασφάλειες, βλέπεις παντού πιθανές αιτίες προδοσίας. Το ψάξιμο του κινητού, ας πούμε, για ενοχοποιητικά μηνύματα ή οποιαδήποτε απόδειξη πως έχει υπάρξει κάποια απιστία, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα πως έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στη σχέση. Κι αυτά που βρίσκεις, ή δε βρίσκεις, στο κινητό, μπορούν να σε κάνουν από το να μαλώσεις, ως και το να χωρίσεις.

Αν εν τέλει υπάρχει φωτιά στον καπνό και βρεθούν κάποιες συνομιλίες στο κινητό και κυρίως στα social media, οι οποίες δεν παραπέμπουν σε μια τόσο φιλική νότα συζήτησης, δεν έχεις την ψυχραιμία έτσι ώστε να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις. Μετά από κάποιο διάστημα που έχει περάσει η μεγάλη φουρτούνα και σκέφτεσαι πιο ήρεμα, έχε στο μυαλό σου τις παρακάτω, για να κάνεις στο ταίρι σου σε μια ήρεμη συζήτηση, για να βγει κι αποτέλεσμα.

 

Ποια είναι τα άτομα τα οποία μιλάς και ποια η σχέση σας;

Εδώ η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η που θα σου πει ακριβώς τη σχέση τους και το ποιοι ακριβώς είναι ή που θα το αποφύγει τελείως. Στην περίπτωση που αρνείται να δώσει κάποια απάντηση ως προς το τρίτο πρόσωπο ή αποφύγει ορισμένες πληροφορίες της γνωριμίας τους, είναι κι η στιγμή που παίρνεις την επιβεβαίωσή σου.

 

Γιατί ένιωσες την ανάγκη να καταφύγεις για επικοινωνία σε άλλο πρόσωπο;

Είναι ορισμένες φορές που ακόμα και τέλεια να πηγαίνει η σχέση, κάποια κομμάτια της δεν μπορούν να είναι και τόσο ρόδινα. Σ’ αυτή την περίπτωση πολλά άτομα καταφεύγουν σε επικοινωνίες με τρίτα πρόσωπα, είτε για να ξεφύγουν από το εκάστοτε θέμα, είτε για να μοιραστούν απλώς τις σκέψεις τους. Σε κάποιες περιπτώσεις η συζήτηση αυτή με τα άτομα εκτός της σχέσης, οδηγεί σε δεύτερη συζήτηση, η δεύτερη σε τρίτη και καταλήγουν να μιλάνε καθημερινά και να δημιουργείται ένα δέσιμο, ένα κλίμα ερωτικό.

 

Πού πιστεύεις ότι έφταιξα εγώ;

Κάποιες φορές, το να επικοινωνείς ανοιχτά ένα παράπονο, ή το να αποδίδεις ευθύνες, μπορεί να οδηγήσει σε ένταση και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για να μπορούν να αναλάβουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογεί. Έτσι λοιπόν, προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι καταστάσεις, κάποιοι προτιμούν να σιωπήσουν, ή να ψάξουν την κατανόηση που τους λείπει αλλού. Όπως και να έχει, ακόμα και στο κέρατο, έχει κάθε πλευρά δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να εκφράσει τι θεωρεί ότι μπορεί να πήγε λάθος.

 

Θα ήθελες η σχέση να είχε τελειώσει πριν κάνεις αυτή την επικοινωνία;

Είναι φορές που η επιλογή του τέλους είναι τρομακτική και δύσκολη απόφαση να παρθεί. Γι’ αυτό κι οι συζητήσεις με άλλα άτομα, συχνά φαίνονται πιο δελεαστικές από τη μοναξιά μετά τον χωρισμό. Το πρόβλημα στη σχέση παραμένει να υπάρχει, αλλά ταυτόχρονα κι η οριστική διάλυση φαντάζει βουνό. Έτσι, καταλήγει κανείς να μην κάνει αυτό που πρέπει -να τελειώσει κάτι πριν αρχίσει κάτι καινούριο- είτε έχοντας επίγνωση, είτε όχι.

 

Γνώριζε ότι είχες σχέση;

Τα τρίτα πρόσωπα, συχνά δε γνωρίζουν πως η θέση τους στη ζωή και την καθημερινότητα κάποιου, είναι η τρίτη στο βάθρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, μόλις το μάθουν, σταματούν τη σχέση που έχει δημιουργηθεί καθώς αναγνωρίζουν πως δεν είναι δίκαιο, ούτε για τα ίδια ούτε για την ίδια τη σχέση που έχουν μπει, άθελά τους, ανάμεσα. Σε περιπτώσεις που το γνωρίζουν, βέβαια, η ευθύνη μοιράζεται διαφορετικά.

Οι ερωτήσεις αυτές μπορούν να φαντάζουν απλές και δεδομένες αλλά την ώρα της ανακάλυψης και της συζήτησης δεν έρχονται στο μυαλό με τη μία. Κάνοντάς τις, μπορείς να κατανοήσεις και τη στάση του άλλου και τους λόγους που μπορεί να τον οδήγησαν σε μι τέτοια κίνηση, αλλά και να εντοπίσεις και δικά σου λάθη που μπορεί να έκανες κι είχαν αντίκτυπο. Ίσως φταίξατε κι οι δυο, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χαριστική βολή δίνεται από τον έναν. Διάλεξε σε ποια μεριά θέλεις να βρίσκεσαι.

Συντάκτης: Χριστίνα Μίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου