Θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο αν περίμενες από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες να λάβεις το πολυπόθητο γράμμα που θα φανερώνει την τρέλα που κουβαλάει η πρώην σχέση σου για σένα. Το πήρε το μήνυμα; Ήταν λευκό το περιστέρι; Σωροί σκέψεων να φυτρώνουν, με τις ώρες να μην κυλούν κι εσύ να παίζεις το στρατιωτάκι σε στάση προσοχής για έναν ελπιδοφόρο φάκελο.

Αυτό ήταν τότε, σήμερα είναι μια άλλη εποχή. Πιο γρήγορη άμεση κι αποτελεσματική. Όσον αφορά την αγωνία βέβαια, μέχρι να δεις αν κι ο άλλος μελώνει το παστέλι, δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά. Ιδίως αν το μήνυμα μείνει στην ανάγνωση ή αν το συννεφάκι που δείχνει ότι πληκτρολογεί, αλλάξει θερμοκρασία και γίνει υδρατμός.

Με άλλα λόγια, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν μιας και τα γραπτά μηνύματα έχουν τη δύναμη να φέρουν τους ανθρώπους κοντά ή να τους απομακρύνουν για πάντα. Οπότε, είναι τόσο καλός, όσο και κακός, αυτός ο μουγκός τρόπος επικοινωνίας μιας κι ο κίνδυνος να γίνει δεκανίκι, μπορεί να κάνει τον texter, να μείνει speechless.

Ας εστιάσουμε όμως στη δύναμη του μηνύματος που φέρνει τη θετική εξέλιξη των πραγμάτων. Και πόσο μάλλον όταν η μαύρη ώρα και η στιγμή έφερε τη μαύρη αλήθεια και η μαύρη νύχτα πλάκωσε μαύρη σαν καλιακούδα. Γκρεμίζεται ο κόσμος κι έχεις ανάγκη από ανθρώπους για θαλπωρή και στοργή. Γυρνάει το μυαλό σου και ξαφνικά κάνεις ένα stop μπροστά στην παλιά σου καβάτζα. Σε εκείνον τον άνθρωπο που θα θυμίζει πάντα απάνεμο λιμάνι. Και λέγοντας καβάτζα δεν εννοώ το μπουκάλι που έχεις αφήσει κάβα κι ανοίγεις όταν όλα τα άλλα έχουν στερέψει. Εννοώ τον άνθρωπο που θα είναι εκεί για σένα χωρίς εσένα.

Μια τετ α τετ συνομιλία ίσως να προκαλέσει νευρικότητα κι αμηχανία. Η λύση του μηνύματος φαντάζει μια καλή αρχή. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σωστό κείμενο που θα ξυπνήσει το ενδιαφέρον και γιατί όχι και τη θελκτική όρεξη για κάτι πιο ζουμερό. Η αρχή, αυτή η αρχή! Όντως είναι το ήμισυ του παντός, όποτε ας πάμε να παίξουμε το παιχνίδι.

 

 

1. Μη στέλνεις σκέτα «γεια»

Γιατί πιθανότατα η απάντηση να είναι «γεια σου και σε σένα». Χρειάζεται κάτι πιο προσωπικό για να ανοίξετε συνομιλία. Και δεν εννοώ μια εξομολόγηση εκ βαθέων γιατί σε πρώτη φάση οι μεγάλες κουβέντες στοιχειώνουν· κάτι απλό και μεστό. Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τον τρόπο που χωρίσατε, ένα καλημέρα ονομαστικό με ένα θαυμαστικό στο τέλος κι εν συνεχεία μια ερώτηση ίσως να είναι μια καλή αρχή. «Καλημέρα τάδε! Μόλις είδα ένα κίτρινο Suzuki ίδιο με το δικό σου, πέρασες από εδώ;»

 

2. Πες το με μια φωτογραφία

Αν η ψυχή σας είναι ταξιδιάρα και τα μέρη που ονειρευόσαστε να πάτε μείνανε ανεξερεύνητα στείλτε μια φωτογραφία. Όπως του Plaza de toros de la Malagueta, την περίφημη αρένα ταυρομαχιών στη Μάλαγα με την εξής λεζάντα από κάτω. Άραγε υπάρχει ακόμα; Aν η απάντηση είναι «γκρεμίστηκε», τσάμπα ο κόπος!

 

3. Συμβαίνει τώρα

Ξεκινήσετε με συζήτηση για κάτι επίκαιρο, ένα γεγονός, μια είδηση. Δείξτε έκπληξη ή απογοήτευση ανάλογα με το συμβάν. Ρωτήστε τη γνώμη του κι αν οι προσωπικότητές σας ταιριάζουν μπορεί να ξεκινήσει παιχνίδι. Τώρα εάν ο ένας είναι πεζός και γειωμένος κι ο άλλος skywalker και όνειρο θερινής νυκτός ίσως να πρέπει να αποφευχθεί.

 

4. Παίξε το χαρτί του χιούμορ

Στείλτε κάτι και κάντε τον άλλο να χαμογελάσει. Ένα ανόητο βίντεο ή μια έξυπνη γελοιογραφία ή κάτι με το οποίο συνηθίζατε να γελάτε. «Γεια σου, το είδα και σε σκέφτηκα! Πώς είσαι;»

 

5. Ζήτα βοήθεια

Κάνε κίνηση να νιώσει ο άνθρωπός σου σημαντικός. Ρώτησε μια γνώμη ή ζήτησε βοήθεια σε κάτι που ξέρεις σίγουρα ότι το κατέχει καλά. Άσε τη γνώση να μιλήσει και θαύμασε το όποιο επιχείρημα σού παραθέσει.

 

6. Όχι στο πολύ συναίσθημα

Απόφυγέ το. Τραγούδι αγαπησιάρικο, κοινές φωτογραφίες, μνήμες που θυμίζουν μια σχέση του παρελθόντος είναι καλό να λείπουν. Το ότι είστε χώρια συμβαίνει για κάποιο λόγο. Κάνε μια νέα αρχή ανοίγοντας νέους δρόμους. «Δεν ξέρω αν το είδες αλλά σήμερα το βράδυ παίζουν οι chickengang, τι λες να βρεθούμε εκεί;» Όχι πολλά λόγια, ούτε πόνος, ούτε δάκρυα, λίγα και καλά.

 

7. Πλέξε μυστήριο

Στείλε ένα «καλημέρα πώς είσαι;». Και μετά χάσου για λίγο. Δημιούργησε σκέψεις με ένα μπες-βγες μηνυμάτων και δώσε χρόνο για να κάνει πρώτη κίνηση με μια ερώτηση. Ρίξε το δόλωμα και περίμενε να τσιμπήσει. Αν όχι, ξαναδόλωσε.

 

8. Κράτα τη ζωή σου

Μην περιμένεις πάνω από το κινητό, μη ρωτήσεις γιατί δεν απάντησε, μην ξεκινήσεις τις αιχμές και μην αφήσεις υπονοούμενα. Το ότι έφαγες φλασάκι να στείλεις μήνυμα δε σημαίνει ότι κι ο άλλος είναι στο ίδιο mood. Εσύ μπορείς να θέλεις να ξανανιώσεις κάτι, αλλά αυτός ο άνθρωπος να μην είναι διατεθειμένος να το ξαναπεράσει. Σεβάσου τις απαντήσεις, τον χρόνο και τη νοημοσύνη του ατόμου.

 

«Αναρωτιέμαι εκείνο το ποτό που αφήσαμε στη μέση μήπως ήρθε η ώρα να το πιούμε;»

 

Συντάκτης: Μόνικα Καράμπεη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου