Ο όρος micro-cheating αφορά στις κινήσεις «μικρό-απιστίας» όταν σε μια σχέση ο ένας από το ζευγάρι φλερτάρει με μια επικίνδυνη συμπεριφορά η οποία μπορεί να αποτελέσει αιτία, τόσο για προστριβές, όσο για να λήξει η σχέση. Οι εν λόγω συμπεριφορές έχουν κοινό παρονομαστή κι αυτός δεν είναι άλλος από κάποιες κινήσεις που το ένα άτομο θεωρεί και καλά «αθώες κι άκακες» ενώ το άλλο άτομο τις αντιλαμβάνεται ως απιστία. Εξ’ ου κι ο όρος micro-cheating. Κατά πόσο όμως είναι micro κάτι που πληγώνει και τι είδους παραδείγματα υπάρχουν ώστε να αντιληφθείς νωρίς, τέτοιου είδους επικίνδυνα παιχνίδια;

Πάμε να δούμε μια λίστα με τις καθόλου «αθώες» micro-cheating ενέργειες, καθώς και τι μπορεί να προκαλέσουν σε μια σχέση. Αν κατά τη διάρκεια της περιγραφής συνειδητοποιήσεις πως έχεις κάνει κάποια, έχεις δυο επιλογές. Η μια είναι να αναθεωρήσεις και να καταλάβεις πόσο ενοχλητικά και μοιραία μπορεί να αποβούν κι η άλλη επιλογή είναι να συνεχίσεις να τα κάνεις εφόσον αρέσκεσαι στο να τεστάρεις τις αντοχές της σχέσης σου, αναλαμβάνοντας βέβαια κάθε ευθύνη.

 

Σε φλερτάρουν, ζητούν το νούμερο του τηλεφώνου σου και το δίνεις

Αυτή είναι μια κίνηση που θυμίζει σκηνή από ταινία με τους πρωταγωνιστές να ανταλλάσσουν με πρόφαση το να ξαναβρεθούν επαγγελματικές κάρτες. Βέβαια, αν σκεφτείς πως έχεις σχέση αλλά πάρα ταύτα δίνεις το νούμερο του τηλεφώνου σου σωρηδόν, θα πρέπει να σκεφτείς και τις χίλιες δυο δικαιολογίες για να απαντήσεις στα τηλεφωνήματα ενώ είσαι κάπου και κάπως με τη σχέση σου.

 

Χαριεντίζεσαι στο instagram

Όταν δείχνεις μια υπερβολή σε σχολιάκια, ριάξιον, dms και τα σχετικά στα σόσιαλ, δείχνεις μια τάση για micro-cheating την έχεις, διότι προφανώς θέλεις την έξτρα προσοχή. Μπορεί επίσης να χάνεσαι με τις ώρες στην οθόνη παρακολουθώντας προφίλ ή ελέγχοντας και καλά κινήσεις και post ωραίων υπάρξεων, την ώρα που αφήνεις το ταίρι σου με αδιάβαστα μηνύματα. Not cool.

 

Επικοινωνία με πρώην συντρόφους

Αν έχεις χωρίσει αλλά επιμένεις στο να επικοινωνείς με άτομα που υπήρξαν στη ζωή σου, το λες μια «απιστία» άνευ λόγου κι αιτίας, εκτός κι αν υπάρχει ο λόγος κι η αιτία. Φαντάσου δηλαδή, όχι μόνο να διατηρείς επαφές, αλλά να επικοινωνείς χρησιμοποιώντας τα υποκοριστικά και χαϊδευτικά που μοιραζόσουν με αυτό το άτομο στην τότε σχέση σου. Πώς θα σου φαινόταν αν στο έκαναν εσένα αυτό;

 

Κινήσεις εντυπωσιασμού

Είστε σε ένα μπαράκι με τη σχέση σου και κερνάς ένα «αθώο» ποτό ή σφηνάκι σε ένα άλλο άτομο. Ακόμη κι αν υπάρχει η γνωριμία και πρόκειται για ένα άτομο που κι οι δυο ξέρετε, μπορεί πολύ άνετα να παρερμηνευτεί και να παρεξηγηθεί.

 

Δε συστήνεις τη σχέση σου σε τρίτους

Μια ακόμη ένδειξη συμπεριφοράς micro-cheating είναι το να βρίσκετε με φίλους και γνωστούς, όσο εσύ λες τα νέα σου και το ταίρι σου στέκει 3 βήματα πίσω, περιμένοντας αμήχανα να το συστήσεις. Το ίδιο και χειρότερο άβολο, είναι να σκάει μύτη ένα άτομο με το οποίο φαίνεται ότι έχεις οικειότητα και να αρχίσεις τις αγκαλιές, και πάλι χωρίς να βγάλεις άχνα για το άτομο με το οποίο είσαι μαζί. Μη νομίζεις πως θα περάσει απαρατήρητο κι ασχολίαστο αν συμβαίνει κατά κόρον.

 

Dating-apps αν και σε σχέση

Όντας κομμάτι μιας σχέσης κι αφού το επέλεξες να υπάρχει στη ζωή σου, υποτίθεται πως εφαρμογές που χρησιμοποιούσες, όπως τα dating apps, δε θα πρέπει να υπάρχουν πια στο κινητό σου. Θα πρέπει να αποφασίσεις αν είσαι single ή όχι.

 

Το micro-cheating λένε πως είναι η νέα μορφή απιστίας η οποία ήρθε για να μείνει μετά την πανδημία. Η έντονη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς κι η επικοινωνία μέσα από αυτά, έφεραν με τη σειρά τους μια σειρά από συμπεριφορές που μπορεί να μη θεωρούμε και τόσο σοβαρές, αλλά είναι, όταν έχουμε μια σχέση. Η απόδειξη της ενοχής που έχει η κάθε μια από τις παραπάνω συμπεριφορές είναι το γεγονός πως δε θα μπει ο καθένας στη διαδικασία να το διατυμπανίσει και να το ανακοινώσει ξεκάθαρα, αλλά θα το κρύψει γνωρίζοντας πως δεν είναι σωστό και θεμιτό. Εξάλλου, όλα ξεκινούν από το πόσο σε γεμίζει η σχέση, πόσο σε καλύπτει σε όλα τα επίπεδα και πόσο πολύ θέλεις να τη συνεχίσεις.

Αν όμως συμβαίνει το αντίθετο, αν ψάχνεσαι με διάφορους τρόπους και γενικότερα, αν θεωρείς πως οι συμπεριφορές που φανερώνουν micro-cheating είναι ένα πικάντικο παιχνίδι, σκέψου πώς θα ένιωθες αν εσύ βρισκόσουν στη θέση αυτού που θα παρατηρούσε εις βάρος του τέτοιες συμπεριφορές.

Έχουμε ξαναπεί, πως οι σχέσεις είναι δύσκολες αλλά μήπως κάποιες φορές βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας; Μήπως το να έχουμε τις κεραίες μας επί μονίμου βάσεως ανοιχτές δε συμβάλλει στην ηρεμία του μυαλού και στην αφοσίωση σε μια σχέση; Τα ερωτήματα είναι αρκετά κι αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου ή στη σχέση σου σημάδια micro-cheating ήρθε η στιγμή να επιλέξεις:

Delete ή save;

 

Αφιερωμένο στις “μικρό-απάτες” που βιάζονται να μεγαλώσουν…

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου