%cf%81%cf%86%ce%b3%cf%84%ce%b7%cf%85%ce%b3%cf%84%cf%81

Κατερίνα· μα, υπάρχει πιο ωραίο όνομα; Το λες και γεμίζει το στόμα σου ευτυχία. Αγία Αικατερίνη, Αικατερίνη της Ρωσίας, Κατερίνα Γώγου, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, είναι μόνο λίγες από τις Κατερινες που ξεχώρισαν για τα έργα και την προσωπικότητά τους. Αν ρωτήσεις την ετυμολογία του ονόματος αυτού, θα συνειδητοποιήσεις ότι μέχρι κι αυτή έχει τη μοναδικότητά της, αφού είναι από τα ελάχιστα ονόματα που προέρχονται από αντωνυμία. Αικατερίνη, που προέρχεται από την αντωνυμία «εκατατερος» που σημαίνει και στους δυο.

Όσοι έχουν γνωρίσει μια Κατερίνα, ξέρουν καλά τη δύναμη που συνοδεύει τον άνθρωπο μ’ αυτό το όνομα. Ομορφαίνουν τα πάντα γύρω τους, αντέχουν όσα περίεργα και δύσκολα φέρνει η ζωή και τολμούν να ρισκάρουν τα πάντα. Όσοι, από την άλλη, έχουν ερωτευτεί Κατερίνα, δεν μπορούν να την ξεπεράσουν εύκολα. Εξάλλου, για τις Κατερίνες γράφτηκαν τα πιο μελωδικά τραγούδια.

 

1. Ρίνα, Κατερίνα, Μπίγαλης

Αχ, βρε Ρίνα Κατερίνα, μας τραγουδά ο Κώστας Μπίγαλης και μας τονίζει «η φυγή σου φωτιά, η θύμησή σου λεπίδα, που με κόβει δυο κομμάτια- τέσσερα, δεκατέσσερα». Τον άφησε τον δόλιο η Κατερίνα κι έπεσε στα πατώματα με σμπαραλιασμένη την καρδιά μέχρι να πάρει τα πάνω του.

 

2. Πάμε για ύπνο Κατερίνα, Πυθαγόρας, Κατσαρός

Πολλά υποσχόμενος εμφανίζεται ο Παύλος Πουλόπουλος στην Κατερίνα του, αφού της λέει «πάμε για ύπνο Κατερίνα, πάμε ν’ αλλάξουμε ζωή, να δούμε όνειρ’ από ‘κείνα που τελειώνουν το πρωί». Του την άλλαξε τη ζωή το Κατερινάκι του και την ομόρφυνε περισσότερο.

 

3. Κατερίνα Κατερινάκι, Ρακιτζής, Μουτσάτσου

Ερωτευμένος και τρελός -όπα αυτό είναι άλλο τραγούδι- ο Πασχάλης με την Κατερίνα του, την παρακαλά να του δείξει λίγη αγάπη με τους στίχους Κατερίνα Κατερινάκι, είσαι της ζωής τ’ αεράκι, Κατερίνα Κατερινάκι, πες μου πως με θέλεις λιγάκι, να τρελαθώ».

 

4. Αχ Κατερίνα, Σακελλάριος, Γιαννίδης

Αχ Κατερίνα, μας λέει ο Νίκος Γούναρης που θέλει να την παντρέψει την Κατερίνα του, γιατί είναι νέα κι όμορφη για να πλένει πιάτα. «Αχ, Κατερίνα, μικρή Κατερίνα με τέτοια νιάτα γιατί πλένεις πιάτα; Παράτα όλες σου τις κατσαρόλες σου κι άντε παντρέψου κάνα νιο, Κατερινιώ.»

 

5. Κατερίνα θεσσαλονικιά, Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης μας συγκεκριμενοποιεί τη δική του Κατερίνα και της λέει -σε αντίθεση με τον Γούναρη- να τη ζήσει τη ζωή της γιατί είναι μικρή κι ωραία. «Κατερίνα Κατερίνα τη ζωή τη ζούμε μια φορά, γλέντησε τρελά τον παλιοντουνιά, τώρα που ‘χεις νιάτα κι ομορφιά, γλέντησε τρελά τον παλιοντουνιά, Κατερίνα θεσσαλονικιά.»

 

6. Η Κατερίνα, Γιαννικόπουλος, Πρέζας

Η Κατερίνα του Δημήτρη Ζευγά μας παρουσιάζεται ως ένα πλάσμα αθώο, ευγενικό και γλυκό που αγαπά την πλάση όλη, αφού «η Κατερίνα αγαπά άστρα κι αμέτρητα παιδιά, δεν έχει άλλο κανένα κρίμα και στα κρυφά και φανερά τους δίνει ατέλειωτα φιλιά, η Κατερίνα».

 

7. Μίλα Κατερίνα, Γκάτσος, Κηλαηδόνης

Πιο εξομολογητικός εμφανίζεται ο Μανώλης Μητσιάς που παρακαλά την Κατερίνα του να του μιλήσει και του πει τι την προβληματίζει: Μίλα Κατερίνα, έτσι για καλό, μίλα Κατερίνα σε παρακαλώ, πες μου ποιο σαράκι μέσα σου γυρνά και σε τυραννά.» Εμμ, είπαμε περίεργα και μυστήρια πλάσματα οι Κατερίνες.

 

8. Τα μάτια σου Κατερινιώ, Κακουλίδης, Κοντογιώργος

Τα μάτια της Κατερίνας που δεν μπορεί να ξεχάσει υμνεί ο Μιχάλης Βιολάρης αφού «τα μάτια σου, Κατερινιώ με πάνε ταξιδάκι και μου θυμίζουνε παλιό του Μάνου Χατζιδάκι.»

 

9. Χαμογέλα Κατερίνα, Βίρβος, Μπιθικώτσης

Ο Μπιθικώτσης παρακινεί την Κατερίνα του να χαμογελά σ’ αυτόν τον κόσμο τον δύσκολο και σκοτεινό για να παίρνει κι αυτός ελπίδα οπότε τη συμβουλεύει: «Χαμογέλα, χαμογέλα Κατερίνα, μες στα μάτια σου να βλέπω ξαστεριά, το σκοτάδι από τον ήλιο ένα βήμα κι οι ώρες της αγάπης μια σταλιά, το σκοτάδι από τον ήλιο ένα βήμα κι οι ώρες της αγάπης μια σταλιά, χαμογέλα, χαμογέλα Κατερίνα.»

 

10. Το Κατερινάκι σου, Σαντικάι, Βαξαβανέλης

Περνώντας στα πιο σύγχρονα τραγούδια για τις Κατερίνες, δε θα μπορούσε να λείπει αυτό που μιλά για την αγάπη της Κατερίνας για την ίδια την Κατερίνα, τελειώνοντας μια σχέση που δεν της φέρθηκε και πολύ τίμια. Έτσι μας λέει η Κατερίνα Λιόλιου πως «το Κατερινάκι σου ήταν η αγάπη σου μα δε το εκτίμησες κι απόψε σε τελειώνω. Το Κατερινάκι σου έμαθε τα λάθη σου και στη φαντασία σου θα μ’ αγγίζεις μόνο».

Κατερίνα, Κατερινάκι, Κατερινιώ, Ρήνα, Κατίνα, Κατερινούλα, Kate, Kατρίν, Κατρίνα και Νίνα είναι μόνο λίγα από τα υποκοριστικά της Κατερίνας. Τα πιο όμορφα λόγια για την Κατερίνα, όμως, δεν έχουν γραφτεί ακόμη. Να μας αγαπάτε τις Κατερίνες σας και χρόνια μας πολλά!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου