Το να γίνεις babysitter δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς καλά πριν το κάνεις, γιατί δεν είναι μια δουλειά που πας και αν δε σου αρέσει φεύγεις. Δεν είναι μονάχα η ευθύνη που έχεις απέναντι στο παιδί και την οικογένειά του, αλλά και το ότι η συμπεριφορά σου έχει αντίκτυπο σε σένα αλλά και στην ανάπτυξη του παιδιού.

Περνώντας μέρες μαζί με ένα παιδί, το μόνο σίγουρο είναι πως δένεσαι μαζί του. Οι στιγμές που είστε μαζί σε κάνουν να νιώθεις διαφορετικά, καθώς εισπράττεις μια πρωτόγνωρη αγάπη, που αν δεν έχεις δικά σου παιδιά καταλαβαίνεις αμέσως πως είναι κάτι μοναδικό. Μια τέτοια δουλειά μπορεί να θεωρηθεί ευλογία, αφού χτίζεται μια σχέση αγάπης και οικειότητας που προσομοιάζει σε εκείνη γονέα-παιδιού. Δεν μπορείς να πεις πως είναι το ίδιο, όμως σίγουρα κάποια πράγματα τα οποία θα κληθείς να κάνεις, θα τα έκανε σε άλλη περίπτωση ο γονιός.

Παρ’ όλα αυτά, το babysitting δεν είναι μια απλή ανταλλαγή αγάπης. Το να προσέχεις ένα παιδί δημιουργεί ένα άλλου είδους δέσιμο. Και αυτό γιατί εσύ θα είσαι δίπλα του όταν είναι άρρωστο, εσύ θα του μετράς τη θερμοκρασία όταν έχει πυρετό, εσύ θα του δίνεις σιροπάκι με γεύση φράουλα για να γίνει καλά. Εσύ θα του δίνεις το μεσημεριανό του μετά το σχολείο και θα διαβάζετε μαζί τα μαθήματά του. Εσύ θα το αποχαιρετάς στις δραστηριότητες που θα το αφήνεις το απόγευμα και θα αγκαλιάζεις όταν το αφήνεις το πρωί σχολείο.

 

 

Όσο βιώνεις καθημερινές στιγμές με ένα παιδί, όσο παίζεις μαζί του και δήθεν έρχεται να σε ταΐσει σούπα που έφτιαξε με τα παιδικά του παιχνίδια δένεται κι εκείνο με σένα αφού στο μυαλουδάκι του ξεκινάει να σε νιώθει κοντά του. Και αυτό δε συμβαίνει μονάχα μέσα από το παιχνίδι. Εσένα θα φωνάξει όταν χτυπήσει ή όταν πεινάσει. Θα ξέρει πως είσαι εκεί όταν η μαμά και ο μπαμπάς δουλεύουν. Κι όχι μόνο για τα απλά. Εσύ θα του λύσεις απορίες, με εσένα θα διαβάσει και θα δει τα παιδικά που τόσο του αρέσουν. Και το μόνο σίγουρο είναι πως όταν ακούσεις να σου λέει το πρώτο σ ‘αγαπώ, τότε θα καταλάβεις τη διαφορά.

Το babysitting θα μπορούσε να θεωρηθεί και για σένα μια μορφή εκπαίδευσης. Γιατί ενώ πληρώνεσαι για να προσέχεις και να φροντίζεις το παιδί, παράλληλα εξελίσσεσαι σαν προσωπικότητα. Μαθαίνεις πράγματα για σένα που δεν ήξερες ή δεν πίστευες πως ήσουν ικανός να κάνεις ή να νιώσεις. Βρίσκεις τρόπους να αντιδράς καλύτερα σε δύσκολες καταστάσεις, ανακαλύπτεις τα κουμπιά του παιδιού, μαθαίνεις τι μπορείς να κάνεις όταν σου θυμώσει για να το καλοπιάσεις. Έτσι, αν είναι στα μελλοντικά σου σχέδια να κάνεις ένα παιδί, σίγουρα θα έχεις στην πλάτη σου μια πολύ χρήσιμη εμπειρία που θα σου έχει μάθει πολλά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για να μπορέσεις να κάνεις μια τέτοια δουλειά, πρέπει να έχεις υπομονή, επιμονή και να ξέρεις να μοιράζεις αγάπη και φροντίδα, γιατί τα παιδιά αυτό έχουν ανάγκη. Πριν όμως σκεφτείς να κάνεις babysitting πρέπει να αναλογιστείς αν είσαι διατεθειμένος να δεθείς με τα παιδιά και αυτά να δεθούν μαζί σου, γιατί αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο. Εάν είσαι εντάξει, είναι ένα καλό βήμα και για να ανακαλύψεις αν θες κάποτε να κάνεις δικά σου παιδιά. Όμως επειδή αυτό το παιδί δικό σου δε θα είναι, πρέπει να σκεφτείς αν είσαι έτοιμος για αυτό το δέσιμο, γιατί ίσως ο αποχωρισμός σας να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του babysitting.

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.