Τι σημαίνει για σένα πραγματικά η σχέση; Και πριν συνεχίσουμε παρακάτω, πες μας πόσες σχέσεις έχεις αυτή τη στιγμή στη ζωή σου;
Αν μετράς και παρόλα αυτά σου βγαίνει μία ή καμία, τότε έχεις ξεχάσει να συμπεριλάβεις τις πιο σημαντικές, τις φιλικές.

Μια φιλία είναι μια σχέση και μια σχέση εγκυκλοπαιδικά χαρακτηρίζεται ως «η ύπαρξη κοινών στοιχείων, που συνδέουν δυο καταστάσεις, φαινόμενα ή πράγματα.». Είναι , επίσης, η ύπαρξη επαφής, επικοινωνίας, αμοιβαίας εξάρτησης μεταξύ προσώπων (οικογενειακή/φιλική/ ερωτική) ή και ομάδων (κρατών/οργανισμών).

Εφόσον αναλύσαμε τη σχέση και τους παρτενέρ της, τώρα δεν έχουμε παρά να δούμε και τις ομοιότητες που έχουν μεταξύ τους. Μια σημαντική ομοιότητα λοιπόν που έχουν όλες οι σχέσεις, είναι η ρουτίνα, ένα φαινόμενο που δε στιγματίζει μόνο σχέσεις ερωτικές κι ατομικές αλλά αποτελεί ένα μεγάλο «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν κι οι φιλίες. Το συναίσθημα της κούρασης των συναισθημάτων και η επανάληψη δεν είναι κάτι που κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε φίλους ή σε συντρόφους.

 

Diary | Rubik’s Cube


€14,90

-----

 

Το να συναντιέσαι στο ίδιο μέρος και να κανείς τα ίδια πράγματα με τον φίλο σου για μεγάλο χρονικό διάστημα επί συχνή βάση καταντάει ολίγον βαρετό. Δείχνει αυτομάτως πως δεν υπάρχει χώρος για κάτι καινούριο και πως κανένας από τους δυο δεν προσπαθεί να σώσει αυτή τη σχέση που σύντομα θα αρχίσει να φθείρεται και να βγαίνουν καινούργιοι προβληματισμοί στην επιφάνεια.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι μια παρομοίωση του να βλέπεις την ίδια ταινία 90 λεπτών κάθε μέρα με τους ίδιους υπότιτλους. Τη βαριέσαι και τη βγάζεις; Τη βλέπεις έως το τέλος για 300 φορά ή βάζεις κάποια άλλη; Κάπως έτσι αναρωτιέσαι και στο τραπέζι όταν καταφθάνεις για να παραγγείλεις τον καφέ σου, μόνο που δε χρειάζεται να το κανείς, εφόσον ο σερβιτόρος πλέον σε γνωρίζει.

Από την άλλη υπάρχουν κι εκείνες οι φιλίες που δε βγαίνουν από το σπίτι και κρύβονται μέσα σε αυτό. Δε λέμε, ωραίο το σπίτι, η ατμόσφαιρα και η οικονομία αλλά σαν τον καθαρό αέρα δεν έχει! Ο καθένας από τους φίλους μπορεί να θέλει να ξεσκάσει, τόσοι προβληματισμοί έρχονται με φορά στο μυαλό τους καθημερινά, ποσό να αντέξουν;

Ωστόσο ακόμα και η συχνή αναβολή είναι κάτι που ρουτινιάζει τη φιλία. Αν δηλαδή δε βγαίνεις συχνά με το κολλητάρι σου για να βγεις με το αμόρε, τότε αυτό αυτομάτως δεν ξενερώνει; Και δε μιλάμε με την έννοια της ζήλιας αλλά με την έννοια της προτεραιότητας. Όταν δίνεις τον χρόνο σου σε κάποιον άλλον άνθρωπο, συχνά αυτό αρχίζει να ενοχλεί το φιλαράκι καθώς του δείχνεις πως συνηθίζεις να αφιερώνεις παραπάνω χρόνο σ’ άλλους. Αν παράδειγμα κανείς απίθανα πράγματα με την ερωτική σου σχέση, τολμάς και γνωρίζεις καινούργιες περιπέτειες τότε είναι λογικό η ρουτινιασμένη σου φιλική σχέση να αντιδράσει και να πει κάπου «όπα».

Και τέλος πάντων έστω ότι η φιλία σου ρουτινιάζει. Το λες αυτό που σε προβληματίζει στο φιλαράκι ή φοβάσαι πως θα φανείς τέρμα υπερβολικός και θα κανείς σαν γκρινιάρης; Ή αντί για αυτό προτιμάς να τα κρατήσεις μέσα σου με την ελπίδα πως δια μαγείας θα αλλάξει η όλη φάση;

Αρχικά, το να εκφράσεις ένα παράπονο, ένα συναίσθημα, μια γνώμη δεν είναι ποτέ μα ποτέ υπερβολικό. Ο λόγος που έχεις τις αισθήσεις σου είναι για να τις χρησιμοποιείς, κι άρα είναι απολύτως σωστό να λες πάντα αυτό που σε προβληματίζει. Κι αν θες πραγματικά να βελτιωθεί η σχέση σου, θα πρέπει να βάλεις τον φίλο σου σε σκέψεις και να του δώσεις να καταλάβει το πώς αισθάνεσαι.

Εάν πάλι επιλέξεις τον δρόμο της σιωπής τότε δε θα υπάρξει καμία θετική αλλαγή, ίσα-ίσα θα υπάρξουν μόνο προβλήματα. Διότι το συναίσθημά σου θα αντιδράσει, θα ξεσπάσει και θα γίνει ένας μικρός πόλεμος -και στις φιλίες δε χωράνε πόλεμοι.

Άμα ρουτίνιασε η σχέση σας, πείτε το! Δείξτε πώς μπορεί μια φιλική σχέση να γίνει καλύτερη, πολεμήστε για να είστε καλά -και όχι με το μέσα σας γιατί ντρέπεστε. Όλα ρουτινιάζουν, ακόμα κι η ζωή μας.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου