Σίγουρα, έχεις ακούσει τον όρο «δυσλεξία». Μπορεί ήδη να ‘χεις μια μικρή ιδέα σχετικά μ’ αυτήν την έννοια, μπορεί όμως να μη γνωρίζεις πλήρως τη σημασία της. Κι επειδή πολλές φορές πέφτουμε σε παρανοήσεις και μπερδεύουμε κάπως τα πράγματα, ας τα ξεκαθαρίσουμε λίγο.

Η δυσλεξία είναι μια μορφή νοητικής αναπηρίας, που ασχέτως ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολία στις λέξεις. Στην ανάγνωση και στον γραπτό λόγο, κάνοντας πολλά λάθη στην ορθογραφία. Ίσως να γνωρίζεις κάποιον με δυσλεξία, ίσως και να ‘σαι εσύ ο ίδιος, μιας και τα ποσοστά της δεν είναι και τόσο χαμηλά, αφού συναντάται σε ένα 10 με 15% των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτελεί μορφή νοητικής αναπηρίας, όπως αναφέρθηκε, ναι, δεν έχει όμως καμία σχέση με τη νοητική καθυστέρηση.

Μην ακούσεις «δυσλεκτικός» και θεωρήσεις κάποιον χαζό ή προβληματικό. Ίσα-ίσα που αυτά τα άτομα είναι χαρισματικά και πιο δημιουργικά, χρησιμοποιώντας κατεξοχήν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους. Πλάσματα δραστήρια, με έντονη περιέργεια, από ‘κείνη που δεν τα αφήνει σε ησυχία και τα κάνει να θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα.

Μια ζωηρή φαντασία είναι εκείνη που τα ενεργοποιεί κι ίσως κάποτε και να τα μπερδεύει. Ψάχνοντας τις χαμένες και μπερδεμένες λέξεις τους, οδηγούνται σε άλλα μονοπάτια, λιγότερο περπατημένα. Προσαρμόζονται στις αλλαγές κι ας μη συγκεντρώνονται πάντα εύκολα σε ό,τι κάνουν.

Δεν παραιτούνται, προσπαθούν και τις πιο πολλές φορές τα καταφέρνουν. Με πείσμα και θέληση θα γράψουν σωστά εκείνη την παράγραφο. Θα επιμείνουν μέχρι να διαβάσουν ένα κείμενο χωρίς να πατήσουν μια φλούδα απ’ τις λέξεις που αιωρούνται μες στο κεφάλι τους και μπορεί να τους κάνει να πέσουν. Μα κι αν μπερδευτούν, δεν έγινε και κάτι. Θα πλάσουν νέες λέξεις, θα αισθανθούν βαθύτερα νοήματα.

Ίσως να μην το γνωρίζεις, μα κι ο Αϊνστάιν, ο σημαντικότερος επιστήμονας όλων των εποχών, δυσλεκτικός ήταν. Όπως κι ο Walt Disney. Κι είδες τι κατάφερε να δημιουργήσει;Έναν ονειρικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο φαντασία και παραμύθι. Κι είναι πολλοί οι διάσημοι που έχουν διαπρέψει στους τομείς τους και ποτέ δεν έκρυψαν την ιδιαιτερότητά τους, ίσως μάλιστα και να καμαρώνουν γι’ αυτή, γιατί η δυσλεξία τους κάνει ξεχωριστούς σε μια κοινωνία που τους πλάθει όλους ίδιους.

Κι αν κάποτε κομπάζεις όσο διαβάζεις ένα γραπτό, κι αν σου ξεφεύγουν παραπάνω ορθογραφικά, τι έγινε; Κι αν κάποιοι σε κρίνουν, κι αν οι συμμαθητές κι οι δάσκαλοι ίσως ακόμα δεν καταλάβουν, τι σε νοιάζει; Εσύ ξέρεις πως μπορείς να φτάσεις όπου θες, πως δεν υστερείς πουθενά, απλά σκέφτεσαι αλλιώς. Εσύ προσπαθείς κι αγκαλιάζεις το χάρισμά σου, γιατί μόνο ως τέτοιο πρέπει να το βλέπεις.

Κι αν θες να το βελτιώσεις εσύ για ‘σένα, με λίγη βοήθεια θα το πετύχεις, θα βρεις μια λύση. Μια λύση, έτσι ώστε να πετάνε οι λέξεις στο μυαλό σου πιο εύκολα, χωρίς αλεξίπτωτο. Κι αν δεν τα καταφέρνεις με το μολύβι, άσ’ το κάτω και πιάσε τα πινέλα, μπορεί να κρύβεις μέσα σου ένα καλλιτέχνη, μπορεί κι όχι, μα σίγουρα έχεις κάποιο ταλέντο κι αν αυτό δεν είναι συνηθισμένο, ακόμα καλύτερα.

Αν είσαι δυσλεκτικός, λοιπόν, να αισθάνεσαι τυχερός για τη διαφορετικότητά σου και να μη στριμωχτείς ποτέ για να χωρέσεις σε καλούπια άλλων. Έχεις τον σεβασμό και την αγάπη των ανθρώπων σου, μα πάνω απ’ όλα τη δύναμη του εαυτού σου. Κάνε την «αδυναμία» σου κίνητρό σου και διεκδίκησε το όνειρό σου, γιατί δεν υπάρχει τίποτα ικανό να σ’ εμποδίσει.

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη