Όπως και οποιαδήποτε τάση ή κίνημα με μεγάλη απήχηση, έτσι και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς.

Το δε ποσοστό λατρείας ή μένους, μεταβάλλεται ανάλογα με τη δημοτικότητα του κάθε δικτύου. Η πλειοψηφία των αντιδράσεων, θαυμασμού ή μίσους, αφορούν το δημοφιλέστερο Facebook.

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα λοιπόν, για όσους το χρησιμοποιούν φανατικά ή το μισούν.  Υπάρχουν αυτοί που ποστάρουν ακόμα και την κινητικότητα του εντέρου τους και εκείνοι που βγάζουν σπυριά και μετά βίας πληκτρολογούν url που αρχίζει από «f».

Θαυμάζω εκείνους που κρατήθηκαν μακριά από το να φτιάξουν προφίλ, λόγω ιδεολογίας.

Εγώ, όπως και οι περισσότεροι, δεν κατάφερα να αντισταθώ στον πειρασμό του διαδικτυακού ναρκισσισμού και της κοινοποίησης πραγμάτων, απόψεων και στιγμών, που χωρίς την ύπαρξη ενός τόσο διαδεδομένου μέσου, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κάνω γνωστά.

Κακά τα ψέματα, το να περνάς οποιουδήποτε είδους μηνύματα, από τον καναπέ του σπιτιού σου, είναι απίστευτα βολικό.  Όπως επίσης και όμορφο το να μοιράζεσαι στιγμιότυπα της καθημερινότητάς σου, με φίλους σου που είναι μακριά, να προωθείς τη δουλειά και τα χόμπι σου.

Βέβαια, θα συναντήσει κανείς και άθλιο περιεχόμενο, σαβούρα και κάθε λογής υποκουλτούρα, η οποία συνήθως πηγάζει από χρήστες με πολύ συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία.  Αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, με σήμα κατατεθέν το γεγονός ότι δε γνωρίζουν καν το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. Όπως και κάθε ημιμαθής που σέβεται τον εαυτό του, καλύπτονται από την κορυφή ως τα νύχια με φόβο, τον οποίο και δεν παραλείπουν να εκφράσουν στις αναρτήσεις τους.

Με αφήνει άναυδη η ικανότητά τους να περισυλλέγουν με τόση επιτυχία οτιδήποτε μοιρολατρικό και hoax κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Τα μηνύματα αλυσίδας έχουν γίνει κοινοποιήσεις αλυσίδας,  αν δεν το κάνεις κι εσύ ένας θανατηφόρος ιός θα πλήξει τον υπολογιστή σου σε είκοσι λεπτά, το καζανάκι θα πατιέται από μόνο του και θα ψοφήσει η κατσίκα της γιαγιάς σου.

Στο δικό τους κόσμο, ο αποθανών εδώ και αιώνες ιερός άρχων, θα κάνει το θαύμα του και τα παιδάκια που υποφέρουν από ανίατες ασθένειες θα γιατρευτούν με λίγα likes.

Την τιμητική τους έχουν επίσης οι «και καλά» εξαγγελίες των ίδιων των κοινωνικών δικτύων. Facebook επί πληρωμή, Facebook με μικροτσίπ, Facebook με πατάτες στο φούρνο, ο νόμος L112 που καταχράται τα πνευματικά σου δικαιώματα και κολοκύθια τούμπανα.

Το άκρον άωτον της σχιζοφρένειας παρουσιάζεται, όταν ακούς εκπρόσωπο του είδους να ξεστομίζει: «Και τώρα πώς προφυλάσσομαι; Το facebook έβγαλε σε διαφημίσεις πράγματα παρόμοια με αυτά που μου αρέσουν. Με παρακολουθούν. Δε θέλω να κλέβουν τα δεδομένα μου η NSA και οι υπόλοιποι μασόνοι». Πάει φίλε, την έκατσες!

Τον παροξυσμό ακολουθεί παροδική απενεργοποίηση του λογαριασμού και επιστροφή στις παλιές συνήθειες μετά από καφέ με την Τασία, η οποία θα σου πει ότι της συνέβη το ίδιο και δεν της έκαναν επίθεση πράκτορες του FBI, οι Ιlluminati και ένα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο.

Καιρός να εξηγούμαστε, γιατί ακόμη και η αναφορά σε αυτά τα γεγονότα κάνει τον εγκέφαλό μου να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην έκρηξη. Πρώτα από όλα ανθρωπάκο, καμία NSA και κρατικό φορέα δεν ενδιαφέρει το αν ακούς Παντελίδη ή Metallica, αν τρως πάπια ή τάρανδο (μέρες που ‘ναι) και καμία άλλη συνήθειά σου γενικώς, εκτός κι αν έχει να κάνει με απάτη, κερδοσκοπία, εμπόριο ναρκωτικών, παιδική πορνογραφία και άλλα εγκλήματα.

Άσχετα αν ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας σου είναι εγκληματικός για την ψυχική υγεία, όντων με νοημοσύνη.

Δεύτερον, από τη στιγμή που συνδέεσαι στο διαδίκτυο και ο υπολογιστής ή το κινητό σου αποκτά ΙΡ, – ναι, αυτή η ακολουθία αριθμών διακοπτόμενη από τελίτσες-, δε χρειάζεται κανείς το facebook για να αποκτήσει πρόσβαση στα πολύτιμα μυστικά σου.

Δεδομένα που αφορούν το τι ανταλλάσσεις βρίσκονται παντού. Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνεις και λαμβάνεις, στα πακέτα δικτύου που κυκλοφορούν από τη στιγμή που βάζεις το καλώδιο ethernet στην αντίστοιχη θύρα ή συνδέεσαι στο Access Point,  στα μεταδεδομένα των φωτογραφιών που συγχρονίζονται από το κινητό σου.

Αν πραγματικά θέλεις ανωνυμία στο διαδίκτυο στο μέγιστο δυνατό βαθμό, χρησιμοποίησε τη ριμάδα τη μηχανή αναζήτησης και ψάξε λεπτομέρειες για το ποιες υπηρεσίες  χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις για να το πετύχεις και όχι για πληκτρολογήσεις «Σοκ, μας παρακολουθούν από παντού».

‘Η απλά μην χρησιμοποιείς το διαδίκτυο. Επιπλέον, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν έναν ειδικό σύνδεσμο που ονομάζεται :«Όροι και Υπηρεσίες», από όπου μπορείς να πληροφορηθείς για την πολιτική του καθενός από αυτά.

Μην το παίζεις μη-μου-άπτου με τα προσωπικά σου δεδομένα. Το ποιόν σου το έχεις ήδη προσδιορίσει με τον οχετό δημοσιεύσεων που ανεβάζεις.

Καλή πλοήγηση!

 

Συντάκτης: Τίνα Μπαρμπάτσαλου