Κάθε σχέση λένε ότι έχει και τα δικά της προβλήματα. Λένε επίσης πως δεν υπάρχει η τέλεια σχέση που να μην απαρτίζεται από καβγάδες έστω αραιά και που. Κι ίσως να είναι αλήθεια. Τι συμβαίνει όμως όταν οι εκρήξεις θυμού, οι ζήλειες και τα παράπονα γίνονται καθημερινό φαινόμενο; Όταν αρχίζουν να αλλοιώνουν την ποιότητα της σχέσης και κερδίζουν ολοένα και περισσότερα ποσοστά έναντι των καλών σας στιγμών; Και τι συμβαίνει μέσα σου όταν καταλάβεις πως για όλα σου τα ξεσπάσματα κρύβονται από πίσω προβλήματα που δεν είχες λύσει με τον εαυτό σου, αλλά και διάφορα τραύματα, παιδικά και μη;

Κάποια στιγμή έρχεται εκείνη η μέρα της συνειδητοποίησης. Ίσως σου έρθει από το κολλητάρι που ξέρεις ότι πάντα θα σου πει τα πράγματα ως έχουν και ας σε πληγώσει. Ίσως απλά μια μέρα να ξυπνήσεις και να σου έρθει μια σκέψη σαν επιφοίτηση τύπου «μήπως φταίω εγώ;». Και τότε θα σκεφτείς να το ψάξεις. Να πας να συμβουλευτείς έναν ειδικό, έστω και σαν πείραμα, για να διασταυρώσεις αν όλα αυτά που σκέφτεσαι όντως ισχύουν. Κι όταν θα πας, εκεί είναι που θα αρχίσει η πραγματική συνειδητοποίηση. Εκεί, που θα σε φέρει αντιμέτωπο με όσα είχες θαμμένα στο υποσυνείδητό σου. Θα θυμάσαι έναν-έναν τους λόγους που η αυτοεκτίμηση σου τσαλαπατήθηκε, τους λόγους που δεν ανέπτυξες την αυτοπεποίθησή σου από τα παιδικά σου χρόνια μέχρι και σήμερα. Τότε είναι που θα ενώσεις τα κομμάτια του παζλ που σου έλειπαν. Θα καταλάβεις γιατί μονίμως ζήλευες τους ανθρώπους που περικλείονταν γύρω από το ταίρι σου ή γιατί ένιωθες να «κρεμιέσαι» από τη σχέση σου.

Και το δύσκολο δε θα είναι να ακούσεις όλα αυτά και να τα συνδέσεις. Το δύσκολο ξεκινά όταν τα συνειδητοποιείς και αντιλαμβάνεσαι πόση δουλειά έχεις να κάνεις με τον εαυτό σου. Μια δουλειά που είναι μόνο για σένα, αλλά υπάρχει και μια σχέση. Μια σχέση που ήδη έχει περάσει κάποιες εντάσεις και συνεχίζει και προχωρά. Τι θα τη κάνεις; Οι καθαρές εξηγήσεις σώζουν σχέσεις και η συγκεκριμένη υπόθεση σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι χρονοβόρα και έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Η ψυχολογία άλλες φορές θα πέφτει, άλλες θα ανεβαίνει απότομα και τίποτα δε θα είναι στάνταρ. Οι έντονες αντιδράσεις που είχες στο παρελθόν δε θα σταματήσουν απλά και μόνο επειδή ξέρεις ότι ευθύνεται ένα τραύμα γι’ αυτές. Ίσα ίσα, θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και εσύ θα νιώθεις έξτρα τύψεις γιατί θα λες μέσα σου ότι είναι «δικό σου θέμα ».

Τα πρώτα ερωτηματικά που θα κληθείς να απαντήσεις είναι αυτά του εαυτού σου. Πόσο πολύ θες να μπεις σ’ αυτήν τη διαδικασία και κατά πόσο θες να είσαι σε αυτό κατά μόνας ή με τη σχέση σου παραμάσχαλα. Η ψυχοθεραπεία δε σου λέει αν πρέπει να είσαι ελεύθερος ή σε σχέση για να πετύχει. Αρκεί να σε νοιάζει το πώς θα λειτουργήσει για ‘σένα. Αν θέλεις να μπεις μόνος σου σε αυτό το ταξίδι είναι δικαίωμά σου, διαφορετικά θα πρέπει να κάνεις την πιο ειλικρινή συζήτηση που έχεις κάνει ποτέ με το ταίρι σου και να του δώσεις χρόνο να αποφασίσει και εκείνος τι θέλει. Και θα είναι η πιο ειλικρινής μιας και αν αποφασίσεις να θες να είσαι με το ταίρι σου σε αυτό το δύσκολο αλλά ενδιαφέρον δρόμο, θα πρέπει να του ανοιχτείς πλήρως. Θα πρέπει να μιλήσεις ανοιχτά για όλα όσα συνειδητοποίησες, όλα όσα θέλεις να διορθώσεις στον εαυτό σου για να είσαι καλά πρώτα με εσένα και μετά στα πλαίσια μιας σχέσης. Να του δώσεις να καταλάβει πως η διαδικασία θα είναι δύσκολη και ενδεχομένως χρονοβόρα και θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά αν μπορεί και αν θέλει να σταθεί πλάι σου σε όλο αυτό το ταξίδι.

Γιατί καλά τα λέμε εμείς, αλλά αν το άλλο άτομο δεν έχει άλλα ψυχικά αποθέματα ή την υπομονή να πειραματιστεί; Αν θεωρεί πως η κατάσταση είναι πολύ ζόρικη για να τη διαχειριστεί; Ή αν ακόμα θεωρεί πως αυτά είναι «παιχνιδάκι» και φτιάχνονται σε κάνα-δυο μήνες αρκεί να θες; Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση αυτή δε θα σε βοηθήσει. Χρειάζεσαι έναν άνθρωπο που σε αυτό το ταξίδι να σου κρατήσει το χέρι γιατί έχεις να διορθώσεις από την αρχή λανθασμένες ρυθμίσεις που σου βάλανε. Πρέπει να μάθεις να σε αγαπάς ξανά και γι’ αυτό χρειάζεσαι πλάι σου μια «κουταβίσια» αγάπη. Έναν άνθρωπο που να καταλαβαίνει και να αντιλαμβάνεται την αξία της ψυχοθεραπείας και το πόσο δύσκολη είναι. Και πάνω από όλα, να αφήσει πίσω του όλους τους καβγάδες που συνέβησαν πριν τη συνειδητοποίηση, καθώς και να αντέξει τα επερχόμενα ξεσπάσματα μιας και δεν αλλάζουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά αυτήν τη φορά, θα ξέρει ότι προσπαθείς να φτιάξεις κάτι για ‘σένα και μετά για ρο υγιές μεταξύ σας.

Αν λοιπόν έχεις πλάι σου έναν τέτοιο άνθρωπο και νιώθεις καλά, κρατηθείτε γερά σε αυτό το νέο σας ταξίδι, σ’ αυτήν τη νέα δοκιμασία. Η αγάπη κάνει θαύματα. Για εσένα που η σχέση σου νιώθεις ότι δεν μπορεί να σε σαπορτάρει όπως χρειάζεσαι, είναι καλύτερα να είσαι μόνος σου σε αυτό το δρόμο. Ακούγεται κλισέ, μα είναι καλύτερα να είσαι μόνος παρά να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που δεν μπορούν να σε στηρίξουν συναισθηματικά. Κι αυτό μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας θα το καταλάβεις ακόμα καλύτερα. Γιατί θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις πραγματικά ποιοι είναι δίπλα σου και το εννοούν. Αυτούς θα τους εκτιμάς διπλά. Κι έτσι, όλοι όσοι έφυγαν από το πλάι σου, σύντροφοι, φίλοι ακόμα και οικογένεια, θα καταλάβεις πως καλώς έφυγαν και άφησαν χώρο για όσους θέλουν πράγματι το καλό σου.

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου