Ο γάμος είναι η επισφράγιση ενός έρωτα. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν πολλοί. Η νομική ένωση ενός ζευγαριού δίνει μια επισημότητα στη σχέση του. Για αρκετούς, το «μαζί» αποκτά σάρκα κι οστά μόνο εφόσον επισημοποιηθεί. Ανεξάρτητα απ’ το αν συμφωνούμε ή όχι, ο γάμος αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα ζευγάρια που το επιθυμούν να φωνάξουν τον έρωτά τους και να γιορτάσουν τη μέρα της επίσημης ένωσής τους. Έτσι κι εσείς αποφασίσατε να κάνετε το μεγάλο βήμα και να μπείτε στο club των παντρεμένων.

Φυσικά κι από αυτό το σημαντικό βήμα δεν μπορούν να λείπουν οι γονείς σας. Τους συγκεντρώνετε και με χαρά τους ανακοινώνετε τα σχέδιά σας. Εκείνοι, απ’ τη στιγμή που τα παιδιά τους τούς ανακοινώνουν την απόφασή τους να παντρευτούν, πλημμυρίζουν από ευτυχία. Όπως και να το κάνουμε, εδώ και χρόνια, η τέλεση ενός γάμου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας σελίδας στη ζωή ενός ανθρώπου, που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία οικογένειας. Κι εφόσον, αυτό κάνει εσάς ευτυχισμένους, τότε οι γονείς σας είναι διπλά ευχαριστημένοι.

Κι έρχεται η κουβέντα στη γαμήλια τελετή. Ως ζευγάρι προτιμάτε κάτι απλό και γρήγορο. Επομένως, επιλέγετε πολιτικό γάμο. Στα μάτια του νόμου, έτσι κι αλλιώς, είναι το ίδιο. Οι γονείς, ωστόσο, επιμένουν για θρησκευτικό. Αλλιώς το ‘χαν φανταστεί. Να δουν στολισμένη νύφη την κοπέλα και το αγόρι ντυμένο γαμπρό με το ωραίο του κουστουμάκι. Να πετάξουν άφθονο ρύζι, για να ριζώσει αυτός ο γάμος. Να ηχήσουν οι καμπάνες κι οι κόρνες των αυτοκινήτων.

Γενικά, να ακολουθήσετε κάθε έθιμο που εδώ και χρόνια συνοδεύει το μυστήριο του γάμου. Άσε, που έχουν κι εκείνη την υποχρέωση σε έναν τρίτο ξάδερφό τους που τους είχε καλέσει στον γάμο του παιδιού τους. Ευκαιρία να κλείσουν κι ορισμένα στόματα που έλεγαν ότι δε θα παντρευτείτε ποτέ. Είναι μακριά η λίστα των καλεσμένων ενός γάμου, τι κλειστό κύκλο λέτε εσείς;

Αυτές είναι μόνο μερικές απ’ τις σκέψεις που περνάνε απ’ το μυαλό αρκετών γονιών απ’ τη στιγμή της ανακοίνωσης του ευτυχούς γεγονότος. Για να μη μακρηγορούμε, τι γίνεται όταν διαπιστώνουμε ότι οι γονείς μας το ‘χουν τελείως διαφορετικά στο μυαλό τους το θέμα «γάμος»;

Οι ισορροπίες είναι πολύ εύκολο να χαθούν. Γενικά, οι μέρες πριν τον γάμο αποτελούν ένα γερό crash test για το ζευγάρι. Λίγο το γενικότερο άγχος να ‘ναι όλα όπως πρέπει και σύμφωνα με την προσωπική τους επιθυμία, λίγο αυτή η αίσθηση που έχει καλλιεργηθεί σε πολλούς ότι αλλάζει σημαντικά η ζωή τους, το στρες γιγαντώνεται.

Έτσι, όλο αυτό το διάστημα, το ζευγάρι καλείται να τηρήσει τις απαραίτητες ισορροπίες και να μην επιτρέψει σε εξωτερικούς παράγοντες –ακόμα κι αν αυτοί είναι οι γονείς– να δημιουργήσουν σύννεφα σε μια κατά τ’ άλλα ευτυχισμένη μέρα. Είναι η στιγμή που φαίνεται αν το ζευγάρι μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία και να λειτουργήσει σαν ομάδα. Δοκιμάζεται στο πόσο καλά όρια έχει θέσει για να θωρακίσει τη σχέση του και να ισορροπήσει παράλληλα την αγάπη του για τις οικογένειές του.

Είναι βέβαιο ότι επιθυμείτε αμφότεροι να ικανοποιήσετε τους γονείς σας και να τους κάνετε το χατίρι, για να χαρούν λίγο παραπάνω. Κι είναι απόλυτα λογικό, καθώς είναι μέρα χαράς για όλους. Είναι σημαντικό, όμως, να μην ξεχάσετε πως αυτή η μέρα είναι δική σας, κι οι τελικές αποφάσεις που ‘χουν κάνουν με το πώς θα ξεκινήσετε τη δική σας ζωή ανήκουν σε σας και μόνο. Είναι άδικο να προσπαθούν οι γονείς να περάσουν τις δικές τους επιθυμίες σε μια τέτοια μέρα. Δε θα πρέπει να τίθεται καν θέμα ενοχής απέναντί τους. Όταν είστε σίγουροι ως ζευγάρι για τις επιλογές σας, τότε δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε τύψεις.

Η λέξη-κλειδί σε αυτήν την περίπτωση είναι τα όρια. Είναι απόλυτα φυσικό οι γονείς να έχουνε την άποψή τους και να την εκφράζουν. Το πρόβλημα, όμως, ξεκινάει όταν προσπαθούν και να την επιβάλλουν. Κι εκεί είναι το σημείο που πρέπει ο καθένας από εσάς να θέσει τα όριά του στους γονείς του. Να τους εξηγήσει με αγάπη ότι αυτή είναι μια μέρα που θέλετε να πραγματοποιήσετε αυτό που εσείς έχετε ονειρευτεί κι ότι αρνούμενοι να ικανοποιήσετε τις δικές τους επιθυμίες δε σημαίνει ότι δεν τους αγαπάτε ή ότι δεν τους σέβεστε, αλλά απλά αυτά είναι τα «θέλω» σας ως ζευγάρι.

Δεν είναι κακή ιδέα, παρ’ όλα αυτά, να ‘στε ανοιχτοί στις προτάσεις τους. Ενδεχομένως, μέσα σε όλα όσα σας προτείνουν να βρείτε κάτι που θα σας αρέσει και θα θέλατε να το υλοποιήσετε. Ως πιο έμπειροι ξέρουν κάτι παραπάνω σε ορισμένα θέματα. Μπορείτε, επομένως, να συζητήσετε μεταξύ σας τις ιδέες τους και να καταλήξετε σε μια κοινή γραμμή. Κάτι που να αρέσει, πρωτίστως, σε εσάς τους δυο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως κι αν έχετε ονειρευτεί τον γάμο σας, οτιδήποτε κι αν επιθυμείτε να κάνετε εκείνη τη μέρα, πρέπει να θυμάστε το εξής: είναι η δική σας μέρα. Η δική σας προσωπική γιορτή. Επιβάλλεται να ‘χει τη δική σας σφραγίδα!

Οι γονείς θέλουν να ‘στε ευτυχισμένοι. Μόλις αντικρίσουν τα παιδιά τους να λάμπουν από ευτυχία θα ξεχάσουν τις όποιες κόντρες μπορεί να προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Βέβαια, είναι στο χέρι σας να φτάσετε μέχρι εκείνη τη μέρα όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι κι ενωμένοι, κι έτσι να ξεκινήσετε ένα βίο ανθόσπαρτο.

 

Συντάκτης: Ναταλία Ελευθερίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη