Φίλοι· τα άτομα εκείνα που επέλεξες να βάλεις στη ζωή σου και με τα χρόνια έγιναν άνθρωποι δικοί σου, ίσως ακόμη κι οικογένεια. Συζητάτε τα πάντα, μοιράζεστε τις ζωές, τις διακοπές σας, τις αγωνίες σας, ακόμα και τα έξοδα του μήνα σε κάποιες περιπτώσεις κι είναι πάντα εκεί για εσένα, όπως κι εσύ γι’ αυτούς, σαν εταίροι μιας άγραφης συμφωνίας πίστης κι αφοσίωσης ο ένας στον άλλο, νοερού εγγράφου που έχει σφραγιστεί με εμπιστοσύνη κι ανιδιοτέλεια.

Γενέθλια· η μέρα εκείνη που γιορτάζεις τον ερχομό σου στον κόσμο, έχοντας καλεσμένους στο σπίτι, σβήνοντας τούρτα, κάνοντας χαμό, είτε όλο αυτό γίνεται σε κλίμα ανείπωτης χαράς που την έβγαλες καθαρή για μία ακόμα χρονιά είτε σε διάθεση απροσπέλαστης θλίψης για τα έτη που προστίθενται στην πλάτη σου και σε κάνουν απλά μεγαλύτερο, γνωρίζοντας πως το «σοφότερος» θα μένει εσαεί σε εισαγωγικά.

Προσθέτοντας τις δύο έννοιες, παράγεται μία νέα, εντελώς ξεχωριστή· τα γενέθλια των φίλων μας. Επειδή ακόμα κι αν τα δικά μας γενέθλια τα περνάμε στο ντούκου, ακόμα κι αν δε μας καίγεται καρφάκι να τα γιορτάσουμε για την τάδε ή τη δείνα αιτία, για κάποιον περίεργο λόγο τα γενέθλια των κολλητών μας είναι μία τεράστια αφορμή για γιορτή, ένας υπέροχος τρόπος για να τους δείξουμε πόσο τους αγαπάμε και πόσο θέλουμε να χαμογελάνε.

Διοργανώνουμε, λοιπόν, για εκείνους πάρτι έκπληξη, είτε αυτά είναι μεγαλοπρεπή κι απαιτούν προετοιμασία ολόκληρου μήνα είτε ετοιμάζονται με μηδενικό μπάτζετ, αυθόρμητα με λίγη φαντασία και καλή διάθεση.

Μπορεί, με λίγα λόγια, να διοργανώσεις μια μεγάλη συγκέντρωση στο σπίτι του κολλητού σου με όλους τους αγαπημένους του ανθρώπους, να φέρεις μπαλόνια, dj, ταχυδακτυλουργούς και να φροντίσεις να περάσει ζέπελιν που να γράφει «Happy Birthday Ritsa» την ώρα που η εορτάζουσα θα σβήνει casually τα κεράκια της. Μπορεί να δοκιμάσεις για πολλοστή φορά την κλισεδιά της τούρτας στο club με τη συνοδεία του αλάνθαστου άσματος «Χρόνια πολλά, μωρό μου, για τα γενέθλιά σου» της Άννας Βίσση, χαρίζοντας στον κολλητό σου την πολυτέλεια να στραφούν όλα τα μάτια πάνω του, κάνοντάς τον πρωταγωνιστή της βραδιάς -έστω και για δύο λεπτά. Μπορεί να αφιερώσεις στον συγκεκριμένο άνθρωπο τριάντα πέντε story με φωτογραφίες σας στο Instagram λέγοντάς του δημόσια πόσο τον αγαπάς ή εκφράζοντας ευγνωμοσύνη που το σύμπαν τον έφερε στο δρόμο σου. Μπορεί ακόμα να στείλεις ένα τεράστιο μπουκέτο με μπαλόνια στη δουλειά του, να του κάνεις κάποιο δώρο που έφτιαξες με τα ίδια σου τα χέρια, να του διοργανώσεις ακόμα και πάρτι έκπληξη με τούρτα μέσω βιντεοκλήσης, σε περίπτωση που η ζωή τα ‘φερε έτσι κι ο καλύτερός σου φίλος ζει, εργάζεται ή σπουδάζει κάπου μακριά.

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις, είτε αυτός βρίθει είτε στερείται φαντασίας, ένα είναι το σίγουρο· θα δεις τον άνθρωπο αυτό που τόσο αγαπάς να χαμογελάει, να συγκινείται, να νιώθει σημαντικός κι αυτό είναι το ακριβότερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε κάποιο άτομο που νοιάζεσαι. Βάλε, λοιπόν, το μυαλό σου να δουλέψει και βρες τον πιο πρωτότυπο, τρελό, αξιομνημόνευτο, χαζό ή γελοίο τρόπο για να δημιουργήσεις μια ανάμνηση που θα σας κάνει να συγκινείστε ή να γελάτε για πολλά χρόνια ακόμα, και μόλις το καταφέρεις, να σκέφτεσαι τι θα κάνεις την επόμενη φορά, κι όλο αυτό φρόντισε να μη σταματάει ποτέ, γιατί η ζωή μας είναι μόνο στιγμές, όσο μελούρα κι αν ακούγεται.

Ξέρεις, δεν είναι μόνο οι ερωτικές σχέσεις που χρειάζονται ανανέωση, ένα spice up το χρειάζονται κι οι φιλίες μας πού και πού, και τα γενέθλια των ανθρώπων μας είναι μία καλή αφορμή να το θυμόμαστε, άσε που έρχονται και με υπενθύμιση στο Facebook.

Καμία δικαιολογία, λοιπόν· ειδικά αν στη ζωή σου έχεις ανθρώπους για τους οποίους η συγκεκριμένη υπενθύμιση καθίσταται περιττή.

Συντάκτης: Φρόσω Μαγκαφοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη