Ανάλογα με τον τρόπο που αντιδράς με τον κόσμο και τις πληροφορίες που δέχεσαι από αυτόν, έχουν δημιουργηθεί τρεις κατηγορίες, στις οποίες κατατάσσουμε τους τρόπους με τους οποίους ο κάθε άνθρωπος δέχεται και μαθαίνει βέλτιστα το καθετί. Ο οπτικός, ο ακουστικός και ο κιναισθητικός.

Στα πλαίσια της νευρογλωσσολογίας αυτοί είναι οι τρεις διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους γίνεται αντιληπτός ο κόσμος για τον κάθε έναν από εμάς. Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του καθενός είναι αυτά που καθορίζουν ποιες από τις πέντε αισθήσεις μας και με ποια προτεραιότητα θα χρησιμοποιηθούν για να δεχθούμε και να επεξεργαστούμε οποίες πληροφορίες δεχόμαστε από το εξωτερικό περιβάλλον. Υπάρχει όμως και μια φυσική τάση ως προς τον τρόπο που αφουγκραζόμαστε και ερμηνεύουμε τα πάντα γύρω μας.

Αν σου αρέσει η ησυχία, η ηρεμία που σου προσέχουν μέρη όπως τα πάρκα, η θάλασσα και η φύση γενικότερα, αν όταν διαβάζεις ή χρειάζεται να συγκεντρωθείς για να ολοκληρώσεις μια ενέργεια και θέλεις απόλυτη ησυχία, αν παρατηρείς μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ή συνδέεις πληροφορίες περισσότερο με εικόνες, τότε ανήκεις στην κατηγορία του οπτικού τύπου και η αίσθηση που υπερισχύει πάνω σου είναι η όραση.

Αν στο σχολείο ή στη σχολή για να αποστηθίσεις ένα μάθημα διαβάζεις δυνατά για να ακούς τον εαυτό σου ή όταν παρακολουθείς ένα μάθημα ή ένα σεμινάριο δε χρειάζεται να κρατάς σημειώσεις αλλά σού αρκεί να προσέχεις τον ομιλητή, αν μπορείς να συμμετέχεις σε μια συζήτηση ενώ παράλληλα ακούς και τη μουσική στο χώρο ή υπάρχουν εξωτερικά ερεθίσματα που δε σου αποσπούν την προσοχή, τότε ανήκεις στην κατηγορία του ακουστικού τύπου και η αίσθηση της ακοής είναι το ατού σου.

Αν είσαι καλός στις χειρωνακτικές εργασίες, σού αρέσουν χόμπι όπως τα αθλήματα, η μαγειρική, οι χειροτεχνίες, αν σε συγκινεί οτιδήποτε σού οξύνει τα συναισθήματα και σού δημιουργεί συγκινήσεις, αν είσαι ανήσυχο πνεύμα και σχεδόν καθόλου εσωστρεφής, τότε ανήκεις στην κατηγορία του κιναισθητικού τύπου και αισθήσεις όπως η αφή, η γεύση, η όσφρηση υπερισχύουν πάνω σου.

Δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να ανήκει σε μια μόνο κατηγορία. Έχουμε όλους τους τύπους μέσα μας. Αυτό που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι το γεγονός ότι έχουμε «εκπαιδεύσει» μέσα στα χρόνια που ζούμε ανάλογα και με το περιβάλλον μας και τις ανάγκες μας, μια από τις πέντε αισθήσεις μας περισσότερο. Έτσι ανάλογα με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας αλλά και τη φάση στην οποία βρισκόμαστε κάθε στιγμή όπως και την ηλικία μας και τις προτεραιότητές μας, η αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω μας είναι αυτό που αλλάζει και μάς αλλάζει. Η πραγματικότητα και η ζωή είναι ένα γεγονός το οποίο διαφοροποιεί την οπτική γωνία με την οποία ο καθένας μας  βλέπει κι αφουγκράζεται.

Σε οποία κατηγορία και αν ανήκει ο καθένας μας και οποία αίσθηση κι αν έχει την πρωτοκαθεδρία στη ζωή μας, αυτά που θα πρέπει πάντα να πρυτανεύουν και να μας οδηγούν ως γνώμονας είναι ο σεβασμός και η λογική. Πρώτα προς εμάς τους ίδιους και ύστερα για τους άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον που μας φιλοξενεί. Για να μπορούν αυτές οι κατηγορίες να είναι και οι μόνες ουσιώδεις διάφορες που θα έχουμε με τον οποιονδήποτε άνθρωπο συναναστρεφόμαστε στην πορεία της ζωής μας.

 

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου