Αυτός ο έρωτας ρε παιδάκι μου, όσο καλός και αν είναι όταν τον ζεις, τόσο τζαναμπέτης και χαιρέκακος γίνεται στα τελειώματά του. Είναι από τις φορές που μόλις πληγωθείς παρακαλάς να μη τον είχες ζήσει ποτέ. Είναι ακριβώς όπως εκείνα τα καλά χαγκόβερ που ενώ ξέρεις ότι πέρασες ένα από τα καλύτερα βράδια της ζωής σου, όλο το σώμα σου αρνείται να συνεργαστεί το επόμενο πρωί, εκεί που η επίδραση του αλκοόλ φεύγει από το σώμα σου. Σε αυτά τα δύσκολα πρωινά δε νομίζω να υπήρξε άνθρωπος στον πλανήτη που να μην είπε την πιο κλασική ατάκα «Δεν ξαναπίνω ποτέ στη ζωή μου!». Κατά μια έννοια λοιπόν, η ερωτική απογοήτευση μπορεί να ταυτιστεί με το χαγκόβερ.

Σκέψου τον έρωτα σαν μια χαλαρή έξοδο με την παρέα σου. Έχετε πει ότι, εντάξει, σήμερα δε θα το παρακάνετε με το αλκοόλ και ότι είστε για χαλαρά πράγματα. Όμως στην ατμόσφαιρα υπάρχει πολύ ωραία διάθεση και το ποτό ταιριάζει στην περίσταση, όχι για να πνίξετε τον πόνο σας, αλλά γιατί ένα αθώο ποτηράκι δεν έβλαψε κανέναν και έτσι κι αλλιώς έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν είστε για μεγάλα πράγματα σήμερα. By the way, το να πέσεις με τα μούτρα στο αλκοόλ όταν δεν είσαι καλά με την πρόφαση ότι θέλεις να ξεχάσεις τα βάσανά σου, είναι μια από τις χειρότερες αποφάσεις που μπορείς να πάρεις.

Το βραδύ κυλάει απροσδόκητα καλά και αυτό που είχε ξεκινήσει σαν μια χαλαρή έξοδος, ξεδιπλώνεται σε νύχτα που από τη μία θα δέσει περισσότερο τη μικρή σας κλίκα και από την άλλη φτιάχνετε αναμνήσεις που θα μνημονεύετε για αρκετό καιρό. Το θέμα είναι πως όσο προχωράει αυτό το βράδυ, τόσο ανεβαίνει το κέφι και φυσικά μαζί με το κέφι το αλκοόλ ρέει άφθονο. Κανένας δε νοιάζεται για τις συνέπειες. Είστε εκεί και ζείτε την κάθε στιγμή. Ναι, είναι από τις εξόδους που την επόμενη μέρα ο ένας θα καλύπτει τα κενά μνήμης του άλλου.

Όμως όπως όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν, έτσι και αυτή η βραδιά κάποια στιγμή θα ξημερώσει και το ξέφρενο πάρτι θα διαλυθεί. Στην τελική δεν έχει σημασία πού θα κοιμηθείς και επομένως πού θα ξυπνήσεις το επόμενο πρωί, ακριβώς επειδή πέρασες ανέλπιστα καλά και δε σε ενδιαφέρει.

Δυστυχώς στη ζωή μας κάθε πράξη ή απόφαση που παίρνουμε έχει τις ανάλογες συνέπειες. Έτσι την επόμενη μέρα μετά το πάρτι που θα έρθει η ώρα να ξυπνήσεις, το σώμα σου δε θα συνεργάζεται όπως θα ήθελες. Είναι η ώρα του ξενερώματος από τις ποσότητες ποτού που κατανάλωσες. Το κεφάλι γυρίζει, το στομάχι είναι ένας κόμπος και δεν κατεβαίνει τίποτα κάτω και φυσικά υπάρχει εκείνο το πολύ γνώριμο αίσθημα μόνιμης δίψας που καταντάει μαρτύριο από ένα σημείο και μετά. Γενικά μια πολύ άσχημη εμπειρία έρχεται να υποδεχτεί ένα απίστευτο βράδυ, το γνωστό χαγκόβερ.

Έτσι όπως ξεκίνησε ένα απρόσμενο βράδυ, έρχεται και ο έρωτας. Στην αρχή υπάρχει ο ενθουσιασμός του να γνωρίσεις ένα πιθανό ταίρι και να μάθεις πράγματα γι’ αυτό. Μέχρι να μπεις πιο βαθιά σε μια ενδεχόμενη σχέση, να δοθείς ολοκληρωτικά και άνευ όρων, όπως θα έκανες και το βράδυ με την παρέα που δόθηκες στην εμπειρία επειδή περνούσες καλά και το αλκοόλ σαν ένας εναλλακτικός μικρός φτερωτός θεός ενίσχυε τα συναισθήματά σας. Τέλος, όταν ο έρωτας αρχίσει να φθίνει πληγώνοντας ο ένας τον άλλο, έρχεται το τέλος της μαγικής βραδιάς κι η αρχή της νέας μέρας. Στο ξεκίνημά της έχεις να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες και στην περίπτωση της ερωτικής απογοήτευσης, στο μαράζωμα δηλαδή του έρωτα, το σώμα σου αρνείται να συνεργαστεί.

Τελικά δε θα ήταν παράλογο να πούμε ότι η ερωτική απογοήτευση είναι σαν το χαγκόβερ, μέχρι να την ξεπεράσεις σε αποδιοργανώνει πλήρως. Κι ο έρωτας σαν το ποτό. Δε θα πιεις για λίγο καιρό, μέχρι να συμβεί και πάλι μια μαγική ζαλισμένη νύχτα. Κι άντε πάλι απ’ την αρχή.

 

 

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου