Υπάρχουν αρκετά τρομακτικά συναισθήματα κι αναμφισβήτητα ένα από αυτά είναι να ξέρεις ότι πρέπει να χωρίσεις. Τα πράγματα σίγουρα δεν είναι απλά και προφανώς νοιάζεσαι τον άλλο (ακόμα κι αν λες πως σου τελείωσε) γιατί τα συναισθήματα δεν είναι διακόπτης για να τα κλείνεις όποτε σου καπνίσει. Παρόλα αυτά, ίσως η σχέση σου έχει φθαρεί, ίσως το προσπάθησες και δε σου έκανε το περιβόητο «κλικ», υπάρχει πάντως ένας καλός -κατ’ εσέ- λόγος να ρίξεις τίτλους τέλους.

Το να χωρίσεις εσύ τον άλλο είναι πολύ πιο δύσκολο από το να σε χωρίσουν. Εσένα ποιος θα σε βοηθήσει; Οφείλεις να διαλέξεις το κατάλληλο μέρος και το ορθό timing για να δώσεις στο μέχρι τότε άλλο σου μισό «τα παπούτσια στο χέρι». Ξέρεις ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πληγώσεις τον άλλο και τις περισσότερες φορές δεν το θέλεις.

Δυστυχώς όμως, ακόμη κι αν δε θες να είσαι η αιτία για το σοκαρισμένο και βουρκωμένο βλέμμα τους, πρέπει να το αντιμετωπίσεις και μάλιστα με τον ορθότερο τρόπο. Σίγουρα θα σου περάσουν από το μυαλό πιο έμμεσοι τρόποι που θα περιορίσουν τις παράπλευρες απώλειες. Να σταματήσεις να τους μιλάς μέχρι «να πάρουν το μήνυμα» ή να αρχίσεις σταδιακά να απομακρύνεσαι. Δεν είναι έτσι! Ο χωρισμός καλώς η κακώς πρέπει να είναι σαν να τραβάς ένα hansaplast. Ξεκάθαρος, μετρημένος και χωρίς πίσω μπρος και μασημένα λόγια.

Ας συμφωνήσουμε ότι απαγορεύονται αυστηρά μηνύματα στο κινητό, τηλεφωνικοί χωρισμοί και ανακοίνωση μέσω τρίτων. Αφού είχες τα κότσια να κοιτάς τον άλλο στα μάτια κατά τη διάρκεια, φρόντισε να τα έχεις και στο φινάλε. Υπέρ σου θα είναι. Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να τη διαχειριστείς με λεπτότητα, θα γίνεις λίγο εγωιστής, θα πάρεις κουράγιο και παρακάτω θα βρεις και 8 τοποθεσίες που θα σου επιτρέψουν «να πετάξεις τη βόμβα σου».

 

1.Στο αυτοκίνητo.

Τώρα δικό σου, της σχέσης, δεν έχει σημασία, αν και καλύτερα το δικό σου για να μην πάρει φόρα και σε φουντάρει πουθενά. Είναι ένας κλειστός χώρος που σου επιβάλει όμως να κοιτάς ευθεία, άρα γλιτώνεις όλο αυτό το αμήχανο του να κοιτάζεστε όλη την ώρα. Επίσης μετά το παίζεις κι ευγενικός αλλά τελειώνεις και τη συζήτηση με μια ατάκα του στιλ «Να σε πάω σπίτι σου;».

 

 

2. Ένα χωρισμό μέτρια καλοψημένο παρακαλώ.

 Δεύτερο δυνατό σημείο, που είναι και το πιο in για τέτοιες καταστάσεις, είναι το εστιατόριο. Φυσικά επιλέγεις το λιγότερο αγαπημένο σας και όχι κάποιο στέκι γιατί δε θα είναι ευχάριστο να σου έρχεται μια τέτοια εικόνα στο μυαλό κάθε φορά που επιστρέφεις για ν’ απολαύσεις τη μπριζολίτσα σου. Πρόσεχε γιατί είναι δημόσιος χώρος, συχνά ήσυχος και φρόντισε το πρώην ταίρι σου να έχει καταπιεί αυτό που μασούσε!

 

 

3. Netflix and no chill.

 Ίσως να μη σου φανεί τέλεια ιδέα να φέρεις τον άλλο στο σπίτι σου για να του ανακοινώσεις ένα χωρισμό, μιας και ενδεχομένως μετέπειτα να επικρατήσει αμηχανία, αλλά στην πραγματικότητα το μέρος είναι τέλειο γιατί υπάρχει άνεση, θα είστε οι δυο σας ώστε να εκφραστείς ελεύθερα και δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει κανείς. Επίσης θα έχει κι ο άλλος μεγαλύτερη άνεση να φανερώσει τα συναισθήματά του χωρίς ντροπή. Τέλος, επειδή δεν μπορείς να φύγεις από το σπίτι σου, θα τον αναγκάσεις έμμεσα να το κάνει ο ίδιος μετά τα θλιβερά μαντάτα, ενώ αν ήσασταν στο δικό του θα ήταν πιο δύσκολο να φύγεις χωρίς να φανείς το τέρας που του πλήγωσε την καρδούλα. Το νετφλιξ είναι για μετά όταν θα έχεις μείνει μόνος με την πίτσα σου αγκαλιά.

 

 

4. Συναυλία κανείς;

 Πολυκοσμία. Φασαρία. WinWin για άλλη μια φορά. Πέρα από το κοινό ντύσιμο που συνήθως θα υπάρχει και θα σε βοηθήσει να εξαφανιστείς αν η κατάσταση ξεφύγει, η συναυλία είναι η λύση αν θέλεις συνοπτικές διαδικασίες. Επίσης αν βάλει τα κλάματα μπορείς εύκολα να το καλύψεις χωρίς να δεις 15 γυρισμένα κεφάλια κι άλλα τόσα θυμωμένα βλέμματα που θα σε κοιτάνε π.χ. σε ένα γιορτινό τραπέζι. Επίσης μπορείς να διαλέξεις ένα sad song για να κάνεις και μεγάλο δραματικό φινάλε όπως τις ταινίες.

 

 

5. Είσαι για ένα ραντεβού;

Πιο χιουμοριστικό και τολμηρό φυσικά. Βρίσκεις ένα ζευγάρι που βρίσκεται στην ίδια φάση- μην αγχώνεσαι, ξεχωρίζουν από μακριά- και κάθεσαι με τη σχέση σου δίπλα τους, δίχως ο άλλος να καταλάβει τίποτα. Μόλις κοιτάξει προς το μέρος τους και σου πει κάτι του τύπου «μωρό μου δες εκείνοι χωρίζουν» απάντα με απλότητα «κι εμείς». Πλάκα κάνουμε, φυσικά. Όμως όταν βρίσκεται δίπλα κάποιος που συμπάσχει, σίγουρα θα νιώσει η σχέση σου ένα τσακ λιγότερο άσχημα και μπορεί να καταλήξει να τα πίνει με τον άλλο φρεσκοχωρισμένο.

 

 

6. Φτιάξε βαλίτσα.

Το έκανε ο Ryan Gosling και θα το απορρίψουμε εμείς; Διαλέγεις μέσο μεταφοράς αν δεν υπάρχει μπάτζετ για ταξίδι και την ώρα που κλείνουν οι πόρτες, αφού έχετε χαιρετηθεί ενημερώνεις για το φινάλε και πως θα ήθελες να πάρεις αποστάσεις για λίγο καιρό. Cruel μέθοδος και συστήνεται μόνο σε περιπτώσεις που απαιτούν την απομάκρυνσή σου όταν ο άλλος δεν παίρνει από λόγια.

 

 

7. Για τους λάτρεις της τέχνης.

Το μουσείο πλάκα-πλάκα είναι ένας υπέροχος χώρος να χωρίσεις γιατί αρχικά απαγορεύεται η οχλαγωγία και ο άλλος δε θα μπορεί να φωνάξει, ενώ επιπρόσθετα σού δείχνει με φωτεινές ενδείξεις τις εξόδους κινδύνου αν πρέπει να διαφύγεις.

 

 

8. Ας μιλήσουμε και λίγο σοβαρά.

Ο χωρισμός είναι δύσκολη και προσωπική κατάσταση για την κάθε σχέση κι άγχος σίγουρα θα προκληθεί σ’ αυτόν που το αναλαμβάνει. Πρέπει σίγουρα να επιλεχθεί ένα σωστό μέρος και όσα αναφέρθηκαν -ενίοτε και χιουμοριστικά- πιο πάνω, σίγουρα μπορούν να ελαφρύνουν το κλίμα. Όμως, το καλύτερο μέρος να χωρίσεις, το ξέρεις εσύ, που γνωρίζεις καλύτερα τον άνθρωπό σου. Μίλα του οπωσδήποτε από κοντά και με ειλικρίνεια και μην προσπαθήσεις να χρυσώσεις το χάπι επειδή τον λυπάσαι. Σίγουρα στεναχωριέσαι που θα πληγωθεί όμως μη δυσκολεύεις τον εαυτό σου, κρατώντας τον σε κάτι τελειωμένο. Όπου κι αν επιλέξεις να χωρίσεις, να είσαι ξεκάθαρος και να στηρίξεις υπεύθυνα την απόφασή σου. Ο άλλος σίγουρα αξίζει σωστή μεταχείριση έστω και στο τέλος. Α! Και απαγορεύονται φράσεις τύπου «να μείνουμε φίλοι» και το breakup sex! Καλή επιτυχία.

 

Συντάκτης: Ελπίδα Λογγινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου