Υπάρχουν κάποιες σχέσεις που δε μοιάζουν με τις προηγούμενες. Οι σχέσεις αυτές έχουν διαφορετική μορφή κι η δομή τους αλλάζει ως προς το περιεχόμενό τους. Στις σχέσεις αυτές μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα άτομα που την απαρτίζουν, να παίρνουν διαφορετικούς ρόλους, χωρίς όμως να χάνεται ο ερωτισμός ανάμεσα στους δύο εραστές. Οι σχέσεις αυτές δεν είναι περίπλοκες κι απέδειξαν ότι άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου.

Ίσως, να έχεις συναντήσει ανθρώπους στην παρέα σου που να έχουν μια τέτοιου είδους σχέση. Ίσως, να αναρωτήθηκες, κι εσύ, αν θα ζούσες με κάποιον που θέλεις, μια παρόμοια κατάσταση. Ίσως και να προσπαθείς να αναλύσεις τη σχέση στην οποία βρίσκεσαι και να ψάχνεις να βρεις εκείνα τα σημεία που θα την κάνουν να αλλάξει πορεία και να σου δώσει όλα εκείνα που επιθυμείς.

Οι σχέσεις αυτές συνήθως διακρίνονται από αμοιβαίο σεβασμό. Ο κάθε σύντροφος έχει θέσει εξ αρχής τα όριά του κι έχει αποδεχτεί ταυτόχρονα και τα όρια του άλλου. Σέβεται το ταίρι του ακριβώς όπως είναι, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Επειδή ακριβώς, γνωρίζει ότι ο ίδιος δεν είναι τέλειος, μπορεί να δεχτεί και τα κομμάτια εκείνα του συντρόφου του που είναι πιο «ανθρώπινα», τις ευάλωτες κι άβολες, ίσως και σκοτεινές στιγμές του.

Η επικοινωνία που έχει χτιστεί είναι βαθιά και ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του στον άλλον χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται. Δεν μπορείς να περιμένεις, άλλωστε, από τη σχέση σου να μαντέψει τι είναι αυτό που χρειάζεσαι, αν δεν το ζητήσεις. Στις μακροχρόνιες σχέσεις συνηθίζεται να πέφτει κανείς στην παγίδα πως o άλλος οφείλει να ξέρει τι είναι αυτό που θέλεις. Καθώς όμως μέσα στη σχέση οι ανάγκες αλλά και οι ίδιοι οι σύντροφοι αλλάζουν ως προσωπικότητες, το να μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις επιθυμίες τους, φανερώνει και την ποιότητα της σχέσης τους. Συχνά, σε αυτές τις ερωτικές σχέσεις οι σύντροφοι μπορούν να επικοινωνήσουν με έναν δικό τους μοναδικό τρόπο, που δεν είναι απαραίτητα λεκτικός. Αρκεί μία κίνηση, ένα νεύμα, μία ματιά και ο άλλος θα λάβει το μήνυμα.

Σημαντικός είναι και ο τρόπος που βλέπουν και αντιμετωπίζουν τη ζωή. Συμπληρώνονται μεταξύ τους, και ο ένας ενισχύει ακόμα περισσότερο τις ιδέες, τις σκέψεις, το πώς δρουν στις διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν. Λειτουργούν σαν παζλ, δε χάνουν όμως τη μοναδικότητα που έχουν ως άτομα.

Οι άνθρωποι αυτοί απολαμβάνουν και προσπαθούν να αφιερώνουν χρόνο στο ταίρι τους. Ένα τρυφερό μήνυμα που φανερώνει νοιάξιμο. Μια χαλαρωτική βόλτα, ένας καφές ανάμεσα στη δουλεία, η ανταλλαγή λουλουδιών, είναι μικρές συμβολικές κινήσεις που καταφέρνουν να τονώσουν τη σχέση μέσα στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Κι οι δύο είναι παρόντες και προσπαθούν να ζήσουν το τώρα. Προτεραιότητά τους είναι σχέση και πώς αυτή θα μπορέσει να γίνει καλύτερη. Όταν αναπτύσσεται, εξελίσσονται και οι δύο σύντροφοι την ίδια στιγμή. Έτσι, βοηθούν ακόμη κι οι καβγάδες. Γιατί κι εκεί, δεν είναι αντίπαλοι αλλά σύμμαχοι. Ο εγωισμός δεν έχει χώρο, η σχέση βασίζεται και στους δύο. Κρατούν μια θετική στάση. Σκοπός της σχέσης είναι να μπορέσουν να βρεθούν οι ισορροπίες μεταξύ των εραστών. Προχωράνε μαζί με ό,τι τους ενώνει.

Αυτές του είδους τις σχέσεις μπορείς να τις μπερδέψεις και να τις θεωρήσεις άλλοτε και φιλικές. Κι αυτό συμβαίνει γιατί έχουν φτάσει να είναι όντως φίλοι μεταξύ τους. Αυτούς τους ανθρώπους μπορείς να τους συναντήσεις τυχαία σε ένα bar να πίνουν χαλαρά κάποιο ποτό και να μιλάνε με τις ώρες. Τους βλέπεις να γελάνε, να χαίρονται τη στιγμή, υποψιάζεσαι ότι ίσως και κάτι να τρέχει μεταξύ τους αλλά δεν είσαι και πολύ σίγουρος. Επιβεβαιώνεσαι μόνο όταν βλέπεις να πέφτει το πρώτο φιλί. Ο χώρος που αφήνουν ό ένας στον άλλον να υπάρχουν και να συμπορεύονται παράλληλα μαζί είναι εκείνο το στοιχείο της σχέσης που δυναμώνει τη σύνδεσή τους. Όπως άλλωστε είπε και ο Χόρχε Μπουκάι στο βιβλίο του «Ο δρόμος της συνάντησης», «Να πετάτε μαζί, αλλά ποτέ δεμένοι».

Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει το καλό s3x. Και λέμε καλό, γιατί αν δεν ταιριάζεις και σε αυτό το τομέα, δεν μπορείς να πας παρακάτω. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης και θα πρέπει και οι δύο σύντροφοι να ικανοποιούνται το ίδιο με την ερωτική επαφή. Δε συμβαίνει μόνο από βιολογική ανάγκη, υπάρχει ανάμεσά τους ερωτική έλξη. Βλέπουν δηλαδή, ακόμα ερωτικά το ταίρι τους και θέλουν να το φροντίσουν, να πειραματιστούν, να μάθουν μέσω του έρωτα πως να φεύγουν από το εγώ και να δημιουργούν το εμείς.  Το s3x αποτελεί άθροισμα όλων των παραπάνω. Έχοντας ικανοποιήσει ο ένας τον άλλον σε εγκεφαλικό και πνευματικό επίπεδο, το σώμα μπορεί ευκολότερα να αφεθεί, να νιώσει ευχαρίστηση, να δεχτεί το άγγιγμα και τέλος να φτάσει στην κορύφωση που τόσο ποθεί. Η ασφάλεια που νιώθεις με τον παρτενέρ σου, όταν κάνετε έρωτα συμβαίνει γιατί έχεις ήδη νιώσει ασφάλεια πριν ξεκινήσετε να κάνετε s3x. Η εμπιστοσύνη που σου αποπνέει δεν αφήνει περιθώρια λάθους. Ταξίδι ανακάλυψης γίνεται ανάμεσα στα δύο σώματα, που είναι έτοιμα να παραδοθούν άνευ όρων.

Όποια και αν είναι η κατάληξη μετά από μία σχέση σαν αυτή, το μόνο σίγουρο είναι πως θα σου μάθει πολλά. Θα σε αλλάξει, θα σου βάλει καινούρια standard για τις μετέπειτα σχέσεις σου, θα σε κάνει να αναθεωρήσεις για τον έρωτα στο σύνολο και θα σε βγάλει από το comfort zone σου. Γι’ αυτές τις σχέσεις αξίζει κανείς να ρισκάρει, ακόμα και αν δεν υπάρξει βέρα στο δεξί.

Συντάκτης: Άννα Κοκολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου