paul659

Ο πρώην λέγεται πρώην ακριβώς γιατί τόσο ο ίδιος όσο κι οι στιγμές σου μαζί του ανήκουν στα περασμένα. Κι αυτά θα πρέπει ιδανικά να ‘ναι και ξεχασμένα, κλειδωμένα στο συρτάρι του χθες με το κλειδί τους πεταμένο. Όσο χρόνο κι αν σπατάλησες για να κάνεις ειρήνη με το παρελθόν σου και να απομακρύνεις οποιαδήποτε σκέψη πάει πακέτο με το «τότε», έχεις πλέον καταφέρει να διατηρήσεις την απόσταση που αρμόζει μεταξύ σας. Αυτή η απουσία επικοινωνίας σφραγίζει το τέλος και με τον καιρό σε κάνει να θες και να μπορείς να πας παρακάτω.

Έχεις, λοιπόν, φτιάξει τη ζωή σου απ’ την αρχή. Έχεις βρει τις ισορροπίες σου, έχεις γνωρίσει νέους ανθρώπους και πιθανότατα να ‘χεις κάνει και μια καινούρια σχέση. Ειδικά αν έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απ’ τον τελευταίο σου χωρισμό, αυτό σε καθιστά ακόμα πιο έτοιμο να δοθείς ολοκληρωτικά σε κάτι νέο.

Κάποτε είναι ανθρώπινο να σκάνε σαν συννεφάκια στο μυαλό σου γεγονότα που έχεις ζήσει με κάποιον πρώην σύντροφο και καμιά φορά πέφτεις στην παγίδα κάποιων συγκρίσεων, μα αυτή είναι κι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Το να συγκρίνεις τα ανόμοια σε βοηθά κι εσένα να δεις τι σε ικανοποιεί περισσότερο και τι αποζητάς.

Κι ο χρόνος κυλάει. Σαν χθες σου φαίνεται που καθόσουν με το φιλαράκι σου σε ‘κείνο το καφέ και σχολιάζατε παλιές ιστορίες. Και τώρα που όλα έχουν πια γίνει θολές μνήμες, που όχι μόνο δε σε πικραίνουν, αλλά μπορείς και να γελάς στη θύμησή τους, το παρελθόν σου βρίσκει ευκαιρία να τρυπώσει στη ζωή σου μέσα απ’ το παραθυράκι των social media. Κάνει την εμφάνισή του με ένα αίτημα φιλίας, ίσως χρόνια μετά απ’ τον χωρισμό σας. Αφού, λοιπόν, ξεπερνάς την πρώτη έκπληξη, χαμογελάς με εκείνο το γνωστό γελάκι της ικανοποίησης κι αμφιταλαντεύεσαι για το αν θα δεχθείς το αίτημά του.

Το αποδέχεσαι, εν τέλει. Μικρό το κακό. Όλοι ξέρουμε πως το να ‘σαι φίλος στο facebook με κάποιον δε σημαίνει πως παραμένετε φίλοι και στην πραγματική ζωή. Άλλωστε, εσύ είσαι ανώτερος άνθρωπος. Έχεις προσπεράσει κάθε παλιά διένεξη μεταξύ σας, όλα αυτά που συνέβησαν έχουν απελευθερώσει τη νοσταλγία απ’ τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Ποιος είσαι εσύ, λοιπόν, που θα αρνηθείς μία αποδοχή σε ένα αθώο αίτημα. Μεταξύ μας, είναι που σε τρώει κι εκείνη η ρημάδα η περιέργεια να δεις αν θέλει κάτι και σε θυμήθηκε έτσι ξαφνικά.

Σου περνάνε απ’ το μυαλό χιλιάδες σενάρια για το ποια είναι τα κίνητρα του πρώην ανθρώπου σου. Γιατί τώρα; Του τελείωσαν οι καβάτζες και σε θυμήθηκε ή δε σε ξεπέρασε ποτέ -άλλωστε, σαν κι εσένα κανείς. Τόλμησε να σε προσεγγίσει πάλι γιατί ίσως τώρα κατάλαβε τι αξίζεις και γύρισε να σε διεκδικήσει. Μπορεί απλά να σε σκέφτεται κάπου-κάπου, να ήθελε να δει αν είσαι καλά. Παρ’ όλες τις υποθέσεις σου, το πρώην ταίρι σου, μετά την αποδοχή σου, παραμένει αδρανές. Καμία κίνηση. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Αναρωτιέσαι γιατί αυτή η μεταστροφή. Εφόσον μπήκε στο τριπάκι να σε προσελκύσει μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν μπορεί να μην υπάρχει κάποιος απώτερος σκοπός. Γιατί κατά λάθος το κουμπάκι του αιτήματος δεν πατιέται. Κι αν πατηθεί, υπάρχει χρόνος να το πάρεις πίσω. Σκέφτεσαι μήπως περιμένει από σένα να κάνεις την πρώτη κίνηση. Ή μάλλον τη δεύτερη. Γιατί υποτίθεται πως την πρώτη την έκανε ήδη με το αίτημά του. Όχι, δε θα πέσεις σ’ αυτήν την παγίδα. Ήταν υπεραρκετό που τον δέχθηκες έστω ως διαδικτυακό φίλο και δε θες να επεκταθείς σε περαιτέρω επικοινωνία. Άλλωστε, εκείνος θα είχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του όταν θέλησε να σε πλησιάσει ξανά. Ας ολοκληρώσει, λοιπόν, αυτό που ξεκίνησε.

Σκέφτεσαι μήπως, τελικά, το μετάνιωσε. Αν το προφίλ σου προδίδει την καινούρια σου σχέση και φανερώνει εσένα πανευτυχή, κάθε πιθανότητα να του δώσεις μια ευκαιρία εξανεμίστηκε. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται πως κατανοεί το γεγονός ότι τον δέχθηκες μόνο και μόνο γιατί δεν έχετε κάτι να χωρίσετε πλέον και μέχρι εκεί. Θα αρκεστεί σε κανένα like ευγένειας και θα ενσωματωθεί μαζί με τους υπόλοιπους διαδικτυακούς φίλους σου.

Ακόμα κι αν οι προθέσεις του να σε προσεγγίσει με αυτόν τον τρόπο προδίδουν την ανάγκη του να παρακολουθήσει τη ζωή σου απ’ την κλειδαρότρυπα ενός προφίλ, εφόσον δεν έχει την ευκαιρία να το κάνει στην πραγματική ζωή, αυτό θεωρητικά εσένα δε σε βλάπτει. Απεναντίας, μάλλον η θέση που του αρμόζει είναι να παραμένει ένας απλός παρατηρητής της καθημερινότητάς σου κι όσων εσύ αποφασίζεις να αποκαλύψεις και να εκθέσεις δημόσια. Οπότε το να δώσει τροφή στην περιέργειά του είναι ένα απ’ τα σενάρια που μπορεί να περνούν απ’ το μυαλό σου κι έχεις πλέον σκεφτεί όλες τις πιθανές εξηγήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όποια εκδοχή και να υπερισχύει, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Αν δε σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα το άτομο αυτό, η αδράνειά του σου περνάει αδιάφορη κι αστεία. Αν πάλι περιμένεις να επανορθώσει και να σε διεκδικήσει πάλι μ’ έναν τρόπο σαν κι αυτόν, τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείς πως η επιλογή σου να μείνει μακριά από ‘σένα σε δικαιώνει.

Γιατί όταν θες κάτι, υποστηρίζεις την προσπάθειά σου να το κερδίσεις απ’ την αρχή έως το τέλος, χωρίς κενά και χωρίς να προκαλείς στον άλλο το αίσθημα της αμφιβολίας.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!