Πλέον διαθέτουμε πάρα πολλούς τρόπους για ν’ αλλάξουμε την εξωτερική μας εμφάνιση αλλάζοντας το στιλ, τα χαρακτηριστικά μας αλλά και μέσω αισθητικών επεμβάσεων. Το body piercing ή αλλιώς το τρύπημα σημείων του σώματος ή και του προσώπου αποτελεί μια όλο και συχνότερη επιλογή των ατόμων σήμερα για την αλλαγή της εξωτερικής τους εμφάνισης. Από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα, οι τάσεις στα σκουλαρίκια έχουν αλλάξει αισθητά, τόσο σε σχέδια όσο και στα σημεία του σώματος που τοποθετούνται.

Όλο και περισσότερα άτομα, ειδικά νεαρότερης ηλικίας, τολμούν να κάνουν πολλά piercing ταυτόχρονα. Το τρύπημα του αυτιού είναι το πιο κλασικό αλλά και διαχρονικό σημείο. Παρ’ όλ’ αυτά κατά καιρούς βλέπουμε την εμφάνιση πολλών άλλων παράξενων σημείων για τρύπημα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, κάποιες φορές, το μέρος του σώματος που επιλέγεται να διακοσμηθεί με ένα σκουλαρίκι αναδεικνύει μια πιο πολύπλοκη κατάσταση. Μπορεί να αποτελούν ένα μέσο έκφρασης, εκτόνωσης αλλά και έντασης. Μερικοί ακόμη παράγοντες που φαίνεται να  επηρεάζουν περισσότερο σε αυτή την απόφαση είναι ο κοινωνικός στιγματισμός ακόμη και τα αρνητικά σχόλια που τυχόν δέχονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Από την άλλη υπάρχουν κι εκείνοι οι ριψοκίνδυνοι που δε φοβούνται να δοκιμάσουν κάτι νέο πάνω τους που θα κάνει τη διαφορά. Έτσι, για την αδρεναλίνη και την τρέλα τους. Άλλοτε είναι μικρά και διακριτικά, άλλοτε μεγάλα κι επιβλητικά που τραβούν τα βλέμματα, όπως κρίκοι και κρεμαστά ογκώδη σκουλαρίκια. Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή ενός σκουλαρικιού εξαρτάται από την προσωπικότητα του καθενός, που καθορίζει ποιο είναι το σχέδιο που θα προτιμήσει να φορέσει και να κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της εξωτερικής του εμφάνισης.

Η θέα ενός piercing δεν αποτελεί πια ασυνήθιστο ούτε απορριπτέο στοιχείο, καθώς δεν παραπέμπει σε μια περιθωριοποιημένη ομάδα ατόμων. Ωστόσο με τη νέα μόδα των περίεργων αξεσουάρ αλλά και την εμφάνιση των εμφυτευμάτων στην Ελλάδα δεν έχουμε εξοικειωθεί ακόμη με την ιδέα αυτή. Για παράδειγμα, αν και υπάρχουν κάποια σημεία στο σώμα που βλέπουμε αρκετά συχνά διακοσμημένα με σκουλαρίκια (όπως είναι ο αφαλός)- και έτσι δε μας ξενίζουν- υπάρχουν κάποια άλλα που δε βλέπουμε τόσο συχνά (όπως είναι η γλώσσα) και που, για το λόγο αυτό, μας ξενίζουν περισσότερο.

Κατά τη δεκαετία του 2000, η μόδα του piercing μεταφέρθηκε και σε άλλα σημεία του σώματος. Οι τρύπες στον αφαλό έγιναν πολύ διαδεδομένες. Τη δεκαετία του 2010, την είσοδό τους έκαναν τα εμφυτεύματα και τo Monroe piercing, δηλαδή η τρύπα στο άνω χείλος για να μοιάζει με την ελιά που είχε στο πρόσωπο η Marilyn Monroe. Τα body piercing κάποτε αποτελούσαν καινοτομία και υποδήλωναν μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στα πράγματα ή και μια αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ πλέον έχουν γίνει και στοιχείο της μόδας.

Με αφορμή αυτή την αλλαγή, ας αναρωτηθούμε πόσο ρευστά και πολυδιάστατα είναι ορισμένα στοιχεία που χρησιμοποιούμε ως κριτήρια προκειμένου να αποδεχτούμε ή να απορρίψουμε τους άλλους, κυρίως τα κριτήρια της εξωτερικής εμφάνισης. Τα piercing λένε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πλήθος στοιχείων για το άτομο. Γίνονται μια σαφέστατη κι εμφανής δήλωση ταυτότητας.

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου