%cf%87%cf%83%cf%88%ce%b4

Καθημερινά, άνθρωποι χωρίζουν από το σύντροφό τους για δεκάδες λόγους τη φορά. Ίσως το ταίρι τελικά να μην είναι αυτό που τους ταιριάζει, ίσως να μην μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στον έρωτα όπως φανταζόταν εκείνο, ή απλά να θεώρησαν πως αυτή η απόφαση θα ωφελήσει και τους δύο. Ένας χωρισμός δεν είναι πάντα έτσι όπως τον χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι. Κι εάν δεν τον ζήσεις, δεν μπορείς να ξέρεις πώς είναι. Αρκετοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν τον χωρισμό σαν την καταστροφή του κόσμου. Ενώ άλλοι πάλι αδιαφορούν και νιώθουν σαν να μην έγινε καμία αλλαγή στη ζωή τους, όσο άλλοι φυσικά νιώθουν απελευθερωμένοι.

Η κάθε σχέση έχει πάντα διαφορετική κατεύθυνση από τις άλλες. Αρκετές φορές όταν η σχέση σου έχει προβλήματα, συζητάς με φίλους ψάχνοντας να βρεις ομοιότητες με τις δικές τους, μήπως ανακουφιστείς. Όμως κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο είναι το καλό της σχέσης σου, παρά μόνο εσύ και ο σύντροφός σου. Σαν ενήλικες μπορείτε να αποφασίζετε ποιο είναι το καλύτερο μέλλον για δύο ανθρώπους οι οποίοι αγαπιούνται και θέλουν ο ένας τον άλλον, αλλά για τον οποιοδήποτε λόγο πρέπει να κάνουν μια παύση. Όταν λοιπόν ο χωρισμός έπαψε να θυμίζει λύση, τι διέξοδοι υπάρχουν;

 

 

Αναρωτιέσαι λοιπόν εάν ένας χωρισμός είναι το τέλος κι αν γίνεται μ’ ένα «χωρίζουμε», να σταματήσεις σε δευτερόλεπτα να νιώθεις αισθήματα για τον άλλον; Ένας χωρισμός ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που ποθούν να είναι ζευγάρι -αλλά αυτό φαίνεται να μην αρκεί-, είναι συχνός και παίρνει διάφορες μορφές. Για παράδειγμα αρκετοί επιλέγουν να μη δώσουν κάποια δεύτερη ευκαιρία στο ταίρι τους γιατί θεωρούν πως έχουν δώσει ήδη αρκετές στην ίδια τη σχέση κι άλλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια καινούρια μαζί του. Όσο κάποιοι τρίτοι χρειάζονται χρόνο, χώρο ή λίγη περισσότερη ανεξαρτησία κι επιλέγουν να δημιουργήσουν μια πιο ελεύθερη σχέση και να κρατήσουν τα πράγματα που τους αρέσει να κάνουν μαζί.

Μια ελεύθερη σχέση είναι μια σύνδεση των συντρόφων κατά τη δική τους επιλογή. Είναι η λύση για όσους θέλουν να βάλουν δικούς τους κανόνες, πιο ελεύθερους και να κερδίσουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ίσως μια καινούργια δέσμευση αργότερα. Εάν για παράδειγμα ο ένας σύντροφος εκ των δυο χρειάζεται τον χρόνο του κι ο άλλος δε θέλει ένα τέλος, τότε αυτή η λύση είναι η ιδανική. Μπορεί να προσφέρει και στους δύο τη δυνατότητα για ατομική δημιουργία, για σκέψη και συζήτηση με τον εαυτό τους και προσωπική ευχαρίστηση. Ουσιαστικά η ελεύθερη σχέση δίνει στους συντρόφους τον χρόνο που αναζητάει η κάθε πλευρά για να πάρει την απόφασή της. Ταυτόχρονα, μια τέτοια δέσμευση μπορεί να τονώσει το φλερτ και το παιχνίδι διεκδίκησης ανάμεσα στο ζευγάρι και να οδηγήσει σε εντονότερη ερωτική επιθυμία. Το ελεύθερο, αυτό που δεν είναι σιγουράκι, αυτό που πρέπει να κυνηγήσεις, έχει άλλη χάρη.

Αυτή η απόσταση που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στο ζευγάρι θα δώσει τροφή για σκέψη και στους δυο. Είναι διαφορετικό να γνωρίζει κανείς πως ο άλλος δεν του ανήκει και διαφορετικό να έχει ως δεδομένο πως θα μείνει μαζί του. Γενικότερα πολλές φορές ο χωρισμός είναι το ξυπνητήρι του ανθρώπου. Ένα ξυπνητήρι που έχει την τάση να μειώνει τη θλίψη, καθώς η λογική αφυπνίζει τη σκέψη. Καινούργιες αποφάσεις, καινούργιες ιδέες, καινούργια πράγματα και καινούργια θέλω ως προς των έρωτα είναι εκείνα που φέρνει αυτή η δοκιμασία.

Ένας χωρισμός και μια αλλαγή προς μια ελεύθερη σχέση είναι κάτι καινούργιο και για τους δυο. Είναι όμως μια κατάσταση που μπορεί να σου φανεί τελικά γόνιμη κι ευχάριστη, αρκεί να έχεις συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η επιλογή σου. Άλλωστε δε χάνεις και τίποτα να τη δοκιμάσεις, ίσα ίσα κερδίζεις μια ευκαιρία αλλά και περισσότερη ελευθερία στη ζωή σου. Είναι κρίμα να μη ρισκάρεις από φόβο, αν μέσα σου την επιθυμείς.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου