Αντικειμενικά, η χειρότερη μέρα της εβδομάδας είναι η Δευτέρα. Γιατί ακολουθεί μετά από ένα διήμερο ή μονοήμερο ξεκούρασης. Έχει αποδειχτεί σε έρευνες ότι το στρες της Κυριακής οφείλεται κυρίως στην «υποδοχή» της Δευτέρας ή στην προετοιμασία για τη Δευτέρα. Ενώ δηλαδή την Κυριακή θα έπρεπε κάποιος να ξεκουράζεται και να γεμίζει τις μπαταρίες του, καταλήγει να αγχώνεται και να αυξάνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό του περισσότερο από όσο θα έκανε μια απλή μέρα στην εργασία του. Όπως καταλαβαίνουμε η αιτία έχει να κάνει με τη Δευτέρα, που είναι για τους περισσότερους η πρώτη μέρα στη δουλειά μετά από το άραγμα του Σαββατοκύριακου. Με λίγα λόγια, από ‘κει που δεν κάνεις τίποτα στο σπίτι την προηγούμενη μέρα, «ξαφνικά» φτάνεις σε ένα σημείο να έχεις να κάνεις ένα σωρό πράγματα στη δουλειά, τα οποία δεν μπορείς όλα να τα διαχειριστείς το ίδιο σωστά. Τι μπορείς όμως να κάνεις για αυτό;

Μέσα σε λύσεις από ψυχολόγους, είχαμε ακούσει για τη μέθοδο του «silent quitting». Αν μεταφραστεί στα ελληνικά, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι μιλάμε για «ήσυχη» παραίτηση από τη δουλειά. Όμως δεν είναι έτσι. Το «silent quitting» δεν αφορά στην παραίτηση από τη δουλειά.  Ουσιαστικά αναφέρεται στο να κάνει κάποιος το ελάχιστο δυνατό στη δουλειά του κάθε Δευτέρα, χωρίς να παίρνει δουλειά στο σπίτι και χωρίς να σπαταλά χρόνο, ενέργεια και διάθεση. Η τάση αυτή εμφανίστηκε το 2020 μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε φυσικά διάσημη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη. Αναφέρεται δηλαδή στο να μην καταβάλεις τόση προσπάθεια στην εργασία σου τη Δευτέρα -τουλάχιστον όχι περισσότερη από την απαραίτητη.

Σε κάτι τέτοιες δύσκολες φάσεις της ζωής μας, έρχεται το Tiktok πλέον να διαμορφώσει αυτήν την τάση και να την εξελίξει με τον δικό του τρόπο. Πριν λίγους μήνες, μια νέα πρόταση αναδύθηκε μέσα από τα reels της συγκεκριμένης εφαρμογής με το όνομα «Bare Minimum Monday». Το νέο αυτό trend επιτρέπει στον εργαζόμενο να δώσει τη λιγότερη δυνατή του ενέργεια στη δουλειά, κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα τη Δευτέρα. Για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι, ψάξαμε και βρήκαμε το προφίλ της tiktoker Mari Sajo, για να δούμε ακριβώς σε τι αναφέρεται αυτή η νέα τάση.

 

 

Σύμφωνα με τη Mari Sajo, η οποία έχει αφιερώσει όλο της το προφίλ της στο «Bare Minimum Monday», εφάρμοσε αυτήν την τάση στη ζωή της πριν από λίγο καιρό και ήδη από την πρώτη φορά που το έκανε, είδε αποτέλεσμα. Προτείνει τρόπους, ανάλογα και τη δουλειά που κάνει ο καθένας και τα ωράρια που έχει, στο να καταφέρει ο εργαζόμενος να εφαρμόσει αυτήν τη μέθοδο την πρώτη μέρα της εβδομάδας, τη Δευτέρα δηλαδή. Ο βασικός στόχος είναι να κάνει την πρώτη μέρα της εβδομάδας, το λιγότερο δυνατό στη δουλειά του. Αυτό που συστήνει ως βασική συμβουλή είναι να μην προετοιμάζεσαι από την Κυριακή για τα ένα σωρό πράγματα που έχεις να κάνεις στη δουλειά σου, γιατί καταλήγεις κάθε Δευτέρα να έχεις την αίσθηση ότι έχεις να κάνεις ένα βουνό από πράγματα, τα οποία όμως μπορείς να τα κάνεις την Τρίτη, την Τετάρτη και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα προτείνει να κάνεις μία λίστα με το τι έχεις να κάνεις στη δουλειά σου μέσα στην εβδομάδα και από όλα αυτά να επιλέξεις μόνο ένα να κάνεις τη Δευτέρα και να αφήσεις τα overachievements από την Τρίτη και μετά. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί εργαζόμενοι έχουν αναφέρει ότι το άγχος της Δευτέρας είναι αυτό που οδηγεί στο burnout, στο εργασιακό στρες και στην πτώση της απόδοσής τους. Αν σκεφτούμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μία ηλεκτρική συσκευή, η οποία «βγαίνει από το ρεύμα» κάθε Σάββατο, όταν θα την ξανά βάλεις στην πρίζα, το ρεύμα που θα δεχτεί η συσκευή αυτή, για να πάρει μπρος, θα είναι διπλάσιο από αυτό που παίρνει σε καθημερινή βάση. Μακροπρόθεσμα αυτή η τακτική μπορεί να κάψει τη συσκευή. Και όταν ο εγκέφαλος κατεβάσει ρολά, δύσκολα τα ξανανεβάζει. Όταν τον φόρτισεις με πράγματα που έχεις να κάνεις την ημέρα που πρέπει να τον ξεκουράζεις, τότε είναι λογικό τη Δευτέρα, την πρώτη μέρα δηλαδή που πας στη δουλειά μετά το Σαββατοκύριακο, να μπλοκάρεις και να μην μπορείς να αποδόσεις ακόμα και σε βασικά πράγματα. Είναι σα να επιλέγεις να κάνεις όλη τη δουλειά τη Δευτέρα, ενώ έχεις χρόνο μέσα στην εβδομάδα.

Μέσα στις προτάσεις της η Sajo, τόνισε τη σημασία της λίστας με τα tasks της εβδομάδα που έρχεται. Από αυτή τη λίστα επιλέγεις να κάνεις την πιο εύκολη και την πιο ξεκούραστη δουλειά τη Δευτέρα, έτσι ώστε να δώσεις την ευκαιρία στον εγκέφαλο σου να μπει ξανά στο κλίμα της δουλειάς. Και το υπόλοιπο της Δευτέρας να το αφιερώσεις στο self-care, κάνοντας κάτι που σου αρέσει πολύ. Δεν έχει βέβαια ακόμη κάτι να προτείνει για τις περιπτώσεις που τα deadlines χτυπάνε κόκκινο ή για τα αφεντικά που σου φορτώνουν έξτρα δουλειά κάθε Δευτέρα και πρέπει να την έχεις έτοιμη Τρίτη πρωί. Παρ’ όλα αυτά οι απαντήσεις στα σχόλια που λαμβάνει είναι ενθαρρυντικές και σε προτρέπουν να το δοκιμάσεις. Γιατί μπορεί και εσύ κάποια στιγμή να δεις τη Δευτέρα με άλλο μάτι. Ποτέ δεν ξέρεις.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου